U varaždinskom Centru za mlade otvara se izložba radova Žarke Krpan

Varaždinske vijesti | 15.6.2020. u 10:40h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 15. lipnja s početkom u 20 sati bit će održano otvaranje samostalne izložbe radova Žarke Krpan u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, u Preradovićevoj 4 u Varaždinu.

Žarka Krpan je magistrirala Kostimografiju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje mag.ing.des.text. Tijekom studija, 2009. godine predstavila se mini kolekcijom na natjecanju mladih dizajnera u sklopu Dreft Fashion Week Zagreb, a 2010. godine se natjecala s kolekcijom na strukovnom modnom natjecanju Modni Ormar. Od 2014.godine zaposlena je kao kućni kostimograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu gdje ostvaruje autorske kostimografije.

- Ovom izložbom autorica započinje prvi ciklus naziva PRINT MY MEMORY od 10 radova u tehnici mixed media. Prvenstveno se koristi sitotiskom i foto kolažem. Motivi koje koristi su fotografije i ilustracije nastale fotomanipulacijom te daljnje prenošenje na materiju: foliju, pleksiglas i tkaninu. Slike su vizualne reinterpretacije impresija. Motivi koji se pojavljuju su stvari i pojave kojima je okružena i koji su na neki način ostavili utjecaj na nju. Primjerice pletenice, koje su od djetinjstva dio njenog života i koje su se plele iz bakinih i maminih ruku. One su nesvjesno postale dio njenerutine pa ih često i sama plete na svojoj kosi. Isto tako motivi krošnji i drveća koji u nekom momentu djeluju i kao neuroni i živčani sustav. Prozirnost je važan element. Autorica smatra da ona omogućuje vidljivost sa svih strana i ništa ne krije. Tako je i ta transparentnost važna u ovom ciklusu i svjetlost odnosno rasvjeta pruža radu vidljivost i daje kompletnu sliku. Ciklus ima svoju brojku jer autorica očekuje da će samo rasti i mijenjati svoj broj, a ovu izložbu smatra kao početak - stoji u najavi izložbe.

Ovom izložbom se nastavlja ciklus programa "Podrum ponedjeljkom" u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a ujedno u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 počinje Hladoweena.

Zarka_Krpan_-_plakat.jpg