U utorak otvorenje izložbe „Novi korak“ u Kuli stražarnici Staroga grada

U Galeriji HDLU – Kula stražarnica Staroga grada Varaždin u utorak 23. listopada u 19 sati otvorit će se izložba „Novi korak“ na kojoj sudjeluju novoprimljeni članovi HDLU-a Varaždin krajem 2017. godine: Gabrijela Butković, Bojan Dolenec, Sandra Horvat, Nedjeljko Klarić, Jurica Mihinjač, Dražen Pavlović, Veljko Posavec, Blaženka Šoić Štebih i Maja Vrban.

Naime, jedanput godišnje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin raspisuje natječaj za primanje novih članova. Kandidati moraju imati odgovarajuću strukovnu spremu (završenu likovnu akademiju ili završeni sedmi stupanj pedagoške akademije – likovni smjer ili odgovarajuće strukovno obrazovanje u inozemstvu).

Aktivnim članom HDLU Varaždin može postati i osoba koja nema odgovarajuće obrazovanje, ali koja ispunjava kriterije o primanju u članstvo i to dokaže potrebnom dokumentacijom za razdoblje od najmanje pet (5) kontinuiranih godina, a čije likovno i/ili multimedijsko umjetničko stvaralaštvo i javno djelovanje znači prinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Na ovoj izložbi su radovi autora koji su primljeni u članstvo HDLU-a Varaždin krajem 2017. godine.

Inače, HDLU Varaždin, dobrovoljna je strukovna udruga likovnih i multimedijskih umjetnika, te kustoskog tima povjesničara umjetnosti, koji žive i djeluju na području Varaždinske županije, Republike Hrvatske, kao i likovnih i multimedijskih umjetnika koji žive i djeluju izvan područja Republike Hrvatske, a njihovo djelo vezano uz Varaždinsku županiju i hrvatsku kulturu i umjetnosti, te likovnih i multimedijskih umjetnika – stranih državljana koji u Varaždinskoj županiji ili Republici Hrvatskoj imaju dozvolu za rad i djelovanje.

Glavni ciljevi HDLU- Varaždin su zaštita i promicanje zajedničkih kulturnih i strukovnih interesa članstva, zatim razvijanje, poticanje, unapređivanje i promicanje likovne i multimedijske umjetnosti i, kao vrlo važno, rad na formiranju opće društvene svijesti o značaju suvremene umjetnosti i njezinom razumijevanju kao sastavnog dijela svakodnevice suvremenog društva.

Formiranje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin povijesno se povezuje s osnivanjem Gradske galerije u Varaždinu 1939. godine. Od konca 2015. godine HDLU Varaždin ima galeriju smještenu u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

 

Plakat_Pozivnica_GOTOVO.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.