U spomen na najvaraždinskijeg pjesnika Zvonka Milkovića nova pjesnička nagrada Foto: Ilustracija

U spomen na najvaraždinskijeg pjesnika Zvonka Milkovića nova pjesnička nagrada

Igor Čolaković | 20.8.2019. u 12:45h | Objavljeno u Društvo

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović utemeljili su novu pjesničku nagradu u spomen na najvaraždinskijeg pjesnika Zvonka Milkovića. Ovo javno strukovno priznanje bit će dodijeljeno za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom ili zavičajnom tematikom.
- Prošle godine, kada smo obilježavali 120. obljetnicu rođenja i 40. godišnjicu smrti pjesnika Zvonka Milkovića, najavili smo ovu nagradu. Iako su svih ovih godina od pjesnikove smrti Gradska knjižnica i varaždinski ogranak Matice hrvatske, a pojedinih godina i Varaždinsko književno društvo, organizirali povodom Milkovićevog rođendana pjesničke večeri i okrugle stolove o njegovom pjesničkom opusu, ta su događanja uglavnom bila lokalnog dosega. No, Zvonko Milković svakako zaslužuje više, pa je ova pjesnička nagrada nastojanje da se njegov pjesnički opus revitalizira i na nacionalnoj razini - rekao je Mario Šoštarić, ravnatelj varaždinske knjižnice, dodavši kako se ovom pjesničkom nagradom varaždinska knjižnica odužuje ovom varaždinskom pjesniku koji je knjižnici darovao svoju vrijednu ostavštinu.

Vrijedna Milkovićeva ostavština

U gradskoj knjižnici se naime, čuva vrijedna Milkovićeva zbirka koju je darovao knjižnici koja je bila njegov drugi dom, 2.394 knjige iz njegove biblioteke, njegovi rukopisi, pisma i fotografije. Ova će vrijedna građa u novoj knjižnici biti pohranjena u posebnoj spomen sobi koja će jamčiti trajni spomen na velikog pjesnika Varaždina.
- Ako je Miljenko Stančić najznačajniji likovni umjetnik Varaždina u 20. stoljeću, onda je Zvonko Milković sigurno njegov najznačajniji pjesnik. Milković je cijeloga života pisao pjesme o Varaždinu, pa je primjerice,i njegova pjesnička zbirka, u kojoj mu je posthumno, 1979. godine, objavljeno 40 soneta, imala naslov Iz starog Varaždina. Zbog toga će i ovaj pjesnički natječaj tematski obuhvatiti prije svega zavičajno pjesništvo, ali i intimističko, jer je Milković bio najintimističkiji hrvatski pjesnik 20. stoljeća - istaknuo je mr. sc. Ernest Fišer, predsjednik varaždinskog ogranka Matice hrvatske.

Laureatu i novčana nagrada

Za novu pjesničku nagradu mogu se natjecati autori, ali i nakladnici, s prvim izdanjima pjesničkih zbirki koje su objavljene u razdoblju od 1. listopada 2018. do 1. listopada ove godine, a u konkurenciju ulaze zbirke pisane bilo kojim idiomom hrvatskoga jezika, od standardne novoštokavštine, čakavštine i kajkavštine, do primjerice, gradišćanskohrvatskog.
Izbor dobitnika ove pjesničke nagrade izvršit će tročlano stručno povjerenstvo - književni kritičar dr. sc. Mario Kolar, spisateljica i književna kritičarka Lada Žigo Španić te književnik Ernest Fišer.
Nagrađenom autoru pripast će diploma te novčana nagrada, koja će laureatu biti dodijeljena na svečanosti koja će biti održana 23. listopada ove godine.