U sklopu Srijede u Muzeju samostalna izložba Vesne Sokolić

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.10.2018. u 20:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Srijede u Muzeju, 17. listopada, u palači Herzer otvara se samostalna izložba Vesne Sokolić, jedne od najizrazitijih hrvatskih koloristkinja, slikarice duge i samozatajne prisutnosti na likovnoj sceni, čija se djela nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i širom svijeta.

Usprkos poodmakloj dobi vjerna je svom kistu, platnu i štafelaju te dalje slika i stvara u tišini atelijera na obiteljskom imanju u Gornjem Vrapču. To neposredno pitoreskno okruženje, galebovi i morski prizori najčešći su motivi na njezinim djelima.

Naime, Vesna Sokolić (r. 1924., Zagreb) diplomirala je 1946. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je poduku dobivala od najautoritativnijih likovnih pedagoga i klasika modernog slikarstva prve polovice 20. stoljeća, među kojima su Omer Mujadžić, Krsto Hegedušić, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Marino Tartaglia i Tomislav Krizman. Na njezin likovni razvitak utjecala su česta putovanja i boravci u Parizu, Nizozemskoj, Španjolskoj i Americi, kao i krstarenja Jadranom. Prvu samostalnu izložbu održala je 1954./55. godine, a retrospektivnu 1998., u Domu HDLU-a. Godine 2008. o njezinu likovnom stvaralaštvu objavljena je monografija. Među nagradama koje je primila za svoj rad je i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Izložba Vesne Sokolić otvara se u 19 sati, a za razgled je postavljena do 11. studenoga. Autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Označeno u