U dvorištu palače Sermage razgovor s Darwinom Butkovićem

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.6.2020. u 15:11h | Objavljeno u Društvo

U dvorištu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u srijedu, 24. lipnja, u 21 sat, održat će se razgovor s Darwinom Butkovićem u povodu izložbe priređene uz 40. obljetnicu njegova umjetničkog stvaralaštva.

Na izložbi pod nazivom Migrare predstavljen je izbor skulptura, slika, objekata i instalacija, koji daje uvid u Butkovićevu poetiku i presjek likovnog rada tijekom proteklih četiri desetljeća. To će biti i okosnica razgovora koji će s umjetnikom voditi likovni kritičar Marijan Špoljar.

Izložba je u GMV-u postavljena od 27. svibnja do 28. lipnja, a kako zbog epidemioloških mjera nije bila otvorena uz nazočnost publike, ovaj posebni program posjetiteljima će pružiti mogućnost cjelovitijeg upoznavanja s umjetnikovim stvaralaštvom.

Darwin Butković (r. 1962.) diplomirao je 1988. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1993. i magistrirao konzervaciju i restauraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Radio je kao nastavnik likovne kulture na nekoliko osnovnih i srednjih škola te kao viši honorarni umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Velik dio profesionalnog života proveo je na restauratorsko-konzervatorskim poslovima, i to kao voditelj Međunarodnog restauratorskog centra u Ludbregu (1994. – 1996.), kao restaurator u Muzeju Međimurja Čakovec (1993. – 1994.) te u tvrtki Trifora d.o.o. kao direktor i voditelj na poslovima konzerviranja i restauriranja umjetnina (1996. – 2006.).

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na umjetničkom i konzervatorsko-restauratorskom području, tehnološki je proučio i usavršio mnoge slikarske i kiparske tehnike, sudjelovao na mnogim projektima obnove arhitekture, istraživanju graditeljske povijesti, nekoliko velikih kulturno-umjetničkih izložbi te na projektima zaštite hrvatske spomeničke baštine, kao i na pripremi u educiranju budućih konzervatora i restauratora.

U 40 godina stvaranja na području vizualne umjetnosti realizirao je 30-ak samostalnih izložbi i sudjelovao na stotinjak skupnih. U radu je koristio različite likovne tehnike i izričaje, od klasičnih slikarskih, kiparskih i fotografskih do video arta, performansa, hepeninga, land arta i kombiniranih tehnika.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je Nagrada grada Zagreba za mlade znanstvenike i umjetnike, Nagrada na 4. biennalu studentskog crteža u Beogradu, Nagrada za javnu skulpturu 20. Zagrebačkog salona mladih, Nagrada na 9. biennalu male plastike u Murskoj Soboti i druge.

Sudionik je Domovinskog rata 1991. – 1992. i nositelj Spomenice Domovinskog rata.  Živi i radi u Varaždinu. Atelijer: Varaždin, I. Padovca 3, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Označeno u