U četvrtak u Galerijskom centru ambijentalna instalacija Marka Šošića

VV | 10.5.2017. u 11:58h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak 11. svibnja u 18.30 sati u Galerijskom centru Varaždin u sklopu MOP festivala multimedije otvara se prostorna instalacija Marka Šošića pod nazivom "Orion Somniator (Orion sanjač)", instalacija ostaje otvorena za razgled do 18. svibnja.

"Orion Somniator" (Orion sanjač) je ambijentalna instalacija se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku. Vizualnu komponentu podržavaju autorski audio i hidrolat na bazi eteričnih ulja, koji stvaraju meditativnu platformu za posjetitelje. Oni su i sami uključeni u instalaciju, jer kroz nju prolaze i neprestalno mijenjaju svoju vizuru. "Orion Somniator" je jedna od metoda interpretacije slike sna, a na čemu je autor i doktorirao 2015. godine na ALU Zagreb. Ovim radom želi se ukazati na važnost snova u našem životu, prostora vlastitoga bića kojega tako često zanemarujemo.

Instalacija je izvorno stvorena za Muzej vučedolske kulture, gdje je i predstavljena na proljetni ekvinocij 2016. godine, dan kada sazviježđe Oriona prividno nestaje za horizontom.

---

Marko Šošić (1975., Vinkovci), diplomirao je na ALU Široki Brijeg (BiH) 2001. godine, a stekao titulu dr. art. pri ALU, Zagreb, s temom "San - slikanje sna po neposrednom promatranju". Izlagao je na petnaest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Radi kao viši asistent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.