Tomislav Mužek, Varaždinski komorni orkestar i maestro Lipanović podigli publiku "na noge" Foto: Koncertni ured Varaždin

Tomislav Mužek, Varaždinski komorni orkestar i maestro Lipanović podigli publiku "na noge"

Varaždinske vijesti | 10.12.2018. u 18:24h | Objavljeno u Društvo

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama brojni su ljubitelji glazbe nagradili glazbenike Varaždinskog komornog orkestra i njihove goste - proslavljenog hrvatskog tenora Tomislava Mužeka i maestra Ivu Lipanovića - na drugom koncertu u 25. sezoni Komornog orkestra za čarobnu glazbenu večer u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a ispunjenu djelima glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, od njegove Jupiterove simfonije do arija iz opera.

- Mozart nam je ostavio nešto što je jako ljekovito, predivnu glazbu koja liječi um, srce i dušu. U ovom predblagdanskom vremenu pripremili smo ovaj lijepi program s Varaždinskim komornim orkestrom i Tomislavom Mužekom. Sjajni su to glazbenici, a ta im je muzika u genima, njihovim prstima, rukama, u glavi i stvarno nismo trebali imati puno proba - istaknuo je maestro Ivo Lipanović, koji je ponovno, nakon puna dva desetljeća, na ovom koncertu surađivao s Varaždinskim komornim orkestrom.

- Ovaj je program, rekao bih, nama specijalnost pa se često i dirigenti iznenade kako nam dobro leži.  Željeli smo publiku počastiti programom koji donosi svježinu i lepršavost Mozarta, koji je među top tri svjetska skladatelja u povijesti i njegova glazba odiše optimizmom koji nam nedostaje, kao i životnim zadovoljstvom i kao da „tjera“ ljude prema boljem i ljepšem i mislim da nam je to svima treba upravo u ovo vrijeme. Mozart zaslužuje da ga izvodimo na ovom koncertu koji je posvećen Danu grada Varaždina i mislim da je ovo idealan poklon Varaždincima u predblagdanskom ozračju - dodao je šef Varaždinskog komornog orkestra Krešimir Lazar.

Nakon što je publiku oduševio na premijeri, a potom i rasprodanim repriznim izvedbama Mozartove opere Čarobna frula u zagrebačkom HNK-u, proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek na sinoćnjem koncertu publiku je zadivio izvedbama arijama iz drugih Mozartovih opera.

- O Mozartu skoro sve znamo, pa je i kratka proba s maestrom Lipanovićem i orkestrom bila dovoljna u Koncertnoj dvorani koja sada uz to što u njoj glazba prekrasno zvuči, sada i prekrasno izgleda. Ova je dvorana, po meni, jedna od najbolje akustičnih dvorana u Hrvatskoj, mislim da je ljepša akustika čak i od Hrvatskog glazbenog zavoda - naglasio je Tomislav Mužek, koji je zajedno s orkestrom i maestrom Lipanovićem iznenadio publiku na kraju predblagdanskim glazbenim darom.

Naime, sjajni su glazbenici okupljene počastili pravim blagdanskim draguljima - planetarno poznatim blagdanskim pjesmama Cantique de Noel i Adeste fideles, te hrvatskom božićnom skladbom "U to vrijeme godišta" u kojoj je publika i zapjevala s dragim joj glazbenicima.

vko_muzek_hnk_varazdin_2.jpg