Uz Tibora Martana (lijevo) Susretu je s područja Varaždinske županije bio nazočan i Aleksandar Horvat (desno), pjesnik iz Ludbrega

T. Martan iz Mađareva i A. Horvat iz Ludbrega na 37. susretu hrvatskih zavičajnih književnika

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.7.2018. u 21:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U bogatom književnom programu, na 37. susretu hrvatskih zavičajnih književnika održanih u subotu, 30. lipnja, predstavljeni su dobitnici priznanja, pohvalnica i plaketa HSK-a za poetska, prozna i dramska ostvarenja. Među njima jedini predstavnici iz Varaždinske županije bili su Tibor Martan iz Madžareva kao predstavnik Novog Marofa te Aleksandar Horvat, pjesnik iz Ludbrega.

Naime, u kategoriji poetskih radova pjesmu Tibora Martana "Jurjevska rosa" pisanu na kajkavštini Madžareva odabralo je Prosudbeno povjerenstvo za javnu izvedbu te je ona nagrađena priznanjem. U pjesmi Jurjevska rosa Tibor Martan opisuje danas gotovo zaboravljene jurjevske običaje kao i oblike pučke pobožnosti prema sv. Jurju, zaštitniku Župe Madžarevo.

Inače, Susret je i ove godine okupio brojne književne stvaratelje iz raznih krajeva Lijepe naše koji su predstavili najbolja književna ostvarenja odabrana na književnom natječaju HSK-a 2018.

Na ovogodišnjem književnom natječaju koji je prethodio 37. književnom Susretu sudjelovala su ukupno 104 autora s čak 395 poetskih radova, 48 proznih radova i 11 dramskih djela na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju.

Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Ivan Babić, književnik, doc. dr. sc. Alen Biskupović, teatrolog i kazališni kritičar i Miroslav Mićanović, književnik. Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu.