Tia Pikija pobjednica 54. međunarodnog natjecanja Antonin Dvořák u Karlovym Varyma

Željko Slunjski | 18.11.2019. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Tia Pikija, učenica četvrtoga razreda Glazbene škole u Varaždinu, pobjednica je 54. međunarodnog natjecanja koje nosi ime slavnoga češkoga skladatelja Antonina Dvořák, odlučio je žiri u Karlovym Varyma, 8. studenog.

Riječ je o prestižnom natjecanju u poznatome gradu (i toplicama) na zapadu Češke, na kojemu pobjede donose pjevačke uzlete. Valja spomenuti kako je 1999. godine nagradu na Dvorakovom natjecanju osvojila Dubravka Šeparović Mušović, danas nacionalna operna prvakinja zagrebačkoga HNK, koju je nagradio i praški Narodni divadlo debijem ulogom Carmen u češkoj nacionalnoj opernoj kući. Dvije godine poslije pobijedila je mezzosopranistica iz Virovitice, Renata Pokupić, koja gradi respektabilnu karijeru na svjetskim opernim i koncertnim pozornicama.

Mlada varaždinska sopranistica, učenica prof. Doroteje Ilčić, natjecala se u pjevačkoj kategoriji „operne nade“, u kojoj se natječu sudionici do 16. do 20. godine. Tia je bila najmlađa sudionica! Pjevala je, među ostalim, Dvorakov Lied i ariju Gilde iz Verdijeva „Rigoletta“. I oduševila žiri! Nagrada je, doduše, 5000 čeških kruna (200 eura), ali to je manje bitno u odnosu na postignuti uspjeh. Na natjecanju za glasovirom pratila ju je prof. Vesna Leljak Petković.

-Godinama pratim natjecanja i bez pretjerivanja kažem da je Tijina pobjeda povijesni uspjeh odjela solo pjevanja naše Glazbene škole, riječi su prof. Leljak Petković.

A Tia? Navikla je na uspjehe, aplauze, pohvale… još iz vremena dok je osvojila kristalni zvončić za najbolju interpretaciju na 40.-tom Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru, prije desetak godina.

Ostvaruju se i riječi novinara Dubravka Merlića, koji je 2010. godine, kao član žirija, nakon Tijina sudjelovanja u Supertalentu Nove TV, tada devetogodišnjoj curici iz Mađareva, predvidio i međunarodnu pjevačku karijeru. Mlada glazbenica, koja svira flautu i klavir, studij pjevanja želi nastaviti u Austriji.

Tia_i_prof._Vesna_Leljak_i_Dorotea_Ilčić_u_Češkoj.jpg

Označeno u