Svi u muzej: iskoristite priliku i razgledajte čak tri zanimljive izložbe ovog ljeta u Varaždinu Foto: Ilustracija

Svi u muzej: iskoristite priliku i razgledajte čak tri zanimljive izložbe ovog ljeta u Varaždinu

Igor Čolaković | 16.8.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Ovoga ljeta varaždinska likovna publika, ali i brojni turisti koji posjećuju naš grad, imaju prigodu razgledati čak tri vrhunske izložbe u izložbenim prostorima Gradskog muzeja Varaždin.

U Galeriji Sermage i dalje je otvorena izložba varaždinskog likovnog umjetnika Nenada Opačića te izložba radova Brace Dimitrijevića, pionira konceptualne umjetnosti, dok u palači Herzer ostaje otvorena atraktivna izložba "Ljepote rukotvorina Tohokua". U interijeru i eksterijeru palače Sermage postavljena je izložba skulptura Nenada Opačića, poznatog varaždinskog likovnog umjetnika, koji je ovom izložbom „zakoračio u trodimenzionalnu formu“.

- U tim Opačićevim skulpturama razvidna je postmodernistička koncepcija koju je problematizirao minulih desetljeća kroz svoju temu - Kiborga, kao metafore čovjekovog otuđenja. Ta se destrukcija ljudskosti u čovjeku prepoznaje u različitim diskursima, pa je i Opačić dao svoju interpretaciju suvremene ljudske egzistencije. Opačićev „Kiborg“ sada je iskočio iz plohe slike u trodimenzionalni prostor, osvajajući nova značenjska polja - istaknuo je likovni kritičar Milan Bešlić, predstavljajući ovu Opačićevu izložbu.

Za razgled je još uvijek otvorena i izložba Brace Dimitrijevića "Od kamena do videa" u kojoj će posebno uživati poklonici suvremene umjetnosti, sve do 15. rujna.

- Riječ je o dvije atraktivne i zanimljive izložbe, na kojima predstavljamo opuse dva iznimna umjetnika, Nenada Opačića, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih varaždinskih likovnih umjetnika, koji je ovoga puta u palači Sermage izložio svoje skulpture, te Brace Dimitrijevića, umjetnika s međunarodnom karijerom i ugledom, pionira konceptualne umjetnosti. Našoj publici nastojimo ponuditi ono što je vrijedno i bitno, a ove dvije izložbe to svakako jesu - naglasio je  Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

U palači Herzer do 28. kolovoza otvorena je atraktivna izložba na kojoj su predstavljeni neobično lijepi predmeti japanske tradicijske kulture, koji svjedoče o visokoj estetskoj i izvedbenoj kvaliteti rukotvorina japanske regije Tohoku, koja je teško stradala u razornom potresu u ožujku 2011. godine. Izlošci, uglavnom raznovrsni uporabni predmeti od keramike, drva, tekstila, lijevanog željeza i bambusa, zadivljuju finoćom izrade i profinjenom estetikom, bilo da je riječ tek o pletenim košarama i kutijama, ili pak o prirodno bojanoj svili, izvornim vezovima, vrhunskim umjetničkim predmetima od keramike, lijevanim čajnicima ili oslikanim zmajevima, kimonima i ceremonijalnim lutkama.

Označeno u