Srijeda u Muzeju uz izložbu fotografija "Šetnja od grada do duše i natrag"

Varaždinske vijesti | 2.11.2016. u 08:22h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin i Galerijski centar Varaždin organizatori su izložbe fotografija Marina Dražančića, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 2. studenoga ove godine.

Pod nazivom "Šetnja od grada do duše i natrag" autor, akademski snimatelj i fotograf, predstavlja ciklus u kojemu, nakon duže stanke, ponovno otkriva svijet umjetničke fotografije kroz šetnju gradom (Zagrebom), preispitujući udio svjetla u crno-bijelom zapisu.

Likovna kritičarka Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga istaknula je kako na Dražančićevim fotografijama ništa nije jednoznačno te da dramaturgija ove foto-šetnje obuhvaća sve slojeve predmetnih simbola i sugestiju kretanja pješice, tramvajem, s pogledom u prolazeća svjetla, kroz granje u nebo, ili u tlo. Promatrač tako otkriva grad i kao urbanizirani i kao zapušteni prostor, a iako se na fotografijama  prepoznaje Zagreb, to nije zavičajna, koliko humana i općeljudska poezija.

Marin Dražančić (r. 1960. g., Varaždin) diplomirao je 1984. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kroz proteklih 30 godina stekao je bogato profesionalno iskustvo kao fotograf i snimatelj prije svega u radu filmskom i video (TV) snimateljskom tehnikom. U početku je najviše radio za Jadran film, dok se od devedesetih godina pa nadalje javlja kao vanjski suradnik Hrvatske televizije i ostalih većih domaćih te pojedinih stranih televizijskih kuća. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja igranih i dokumentarnih filmova, glazbenih, obrazovnih i igranih emisija te reklamnih projekata. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatskog društva filmskih djelatnika te Hrvatskog novinarskog društva. Nakon primarno snimateljskog rada proteklih godina te u svjetlu činjenice da je fotografija u samo nekoliko zadnjih godina doživjela revolucionarne promjene prelaskom na digitalnu tehnologiju, ponovno je otkrio svoju opsesiju „novim“ svijetom fotografije, prvenstveno umjetničke, kojom se danas  intenzivno bavi.

Izložba se otvara u Galerijskom centru (Uska ulica 5), u 19 sati, a za razgled je postavljena do 16. studenoga.