Srijeda u Muzeju: "U predasima Velikog rata" i "Tate iz Švedske i Hrvatske" Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: "U predasima Velikog rata" i "Tate iz Švedske i Hrvatske"

Varaždinske vijesti | 24.9.2019. u 12:08h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Srijede u Muzeju, 25. rujna, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), u 18 sati otvara se izložba švedskog fotografa Johana Bävmana pod nazivom Tate iz Švedske i Hrvatske.

Izložba fotografija očeva s malom djecom, nastala kao projekt Swedish Dads Švedskog instituta i švedskog fotografa Johana Bävmana, gostuje u Varaždinu nakon što je bila postavljena u nekoliko desetaka država širom svijeta. Fotografije prikazuju niz zanimljivih situacija iz svakodnevice očeva i njihove djece i, kako ističu autori ovoga projekta, žele potaknuti tate da se što više posvete odgoju. Kao i u svakoj sredini u kojoj je izložba gostovala, i za ovu prigodu dopunjena je lokalnim fotografijama, pa su na njoj zastupljeni i prikazi tata s djecom s područja Varaždinske županije.

Izložba je postavljena za razgled do 20. listopada ove godine i popratni je program 49. Varaždinskih baroknih večeri, a priređena je u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Istog dana, Hrvoje Gržina i Mario Stipančević predstavljaju svoju knjigu pod nazivom U predasima Velikoga rata.

Knjiga sadrži prijepise i presnimke postkarata domobranskog časnika, satnika Stjepana Sertića (1882. – 1966.), odaslane s Istočnoga i Jugozapadnoga bojišta između 1915. i 1918. godine supruzi Nataliji rođ. Klein, tada nastanjenoj u Varaždinu. Kroz njih čitatelj može pratiti zabilješke prekaljenog ratnika koje održavaju njegove osjećaje prema supruzi, kao i niz crtica iz vojničke svakodnevice u predasima između borbenih djelovanja.

U uvodnoj je studiji, prema bilješkama razasutima u raznovrsnom arhivskom gradivu i literaturi, rekonstruiran Sertićev životni i ratni put, kao i službovanje u trima različitim vojskama koje su se na području Hrvatske smjenjivale tijekom prve polovice 20. stoljeća. Osim borbi na bojištima Prvoga svjetskog rata, istaknuta je i Sertićeva uloga u oslobađanju Međimurja te službovanje u vojsci Kraljevine Jugoslavije i kasnije u domobranstvu NDH.

Istovremeno s istraživanjem Sertićeva života i djelovanja, bogatoj je stvarateljevoj ostavštini, koja je po predaji u arhiv bila razbijena na nekoliko fondova i zbirka, objavljivanjem i/li navođenjem velikoga djela gradiva spomenute cjeline vraćena njezina izvorna provenijencija i funkcijski kontekst.

Program predstavljanja knjige počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.