Srijeda u Muzeju: Predavanje Slobodana Novkovića o Titanicu "Kronologija jedne legende" Foto: ilustracija

Srijeda u Muzeju: Predavanje Slobodana Novkovića o Titanicu "Kronologija jedne legende"

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.4.2017. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 26. travnja, u palači Herzer u 19 sati na rasporedu je predavanje pod nazivom "Titanic: Kronologija jedne legende" koje je pripremio Slobodan Novković, dopredsjednik Udruge „Titanic 100“.

Ovaj „nepotopiv brod iz snova“ još je i danas, 105 godina nakon tragedije koju je doživio, tema mnogim istraživačima, predložak za brojne filmske, literarne i umjetničke uratke, predmet žudnje lovaca na potonula blaga.

Njegovo ime postala je istoznačnica za veliku katastrofu, a istina i legenda o sudbini toga broda stalno se isprepliću. U tome ozračju govorit će se i na predavanju, koje prati razvoj događaja od početka gradnje broda u Belfastu 1909. godine, preko njegova isplovljavanja u Southamptonu 10. travnja 1912. godine prema New Yorku, kamo nikada nije doplovio, i dramatičnoga potonuća u sjevernom Atlantiku samo nekoliko dana kasnije, 14. travnja, o čemu će biti najviše riječi.

Također, predavač će se osvrnuti i na vrijeme pronalaska njegove olupine 1985. godine, na dubini od 3800 metara, kao i na najnovija otkrića. Poseban naglasak bit će na hrvatskoj strani priče s obzirom na to da je na njemu bilo i tridesetak hrvatskih iseljenika, a na brodu Carpathia, koji je spašavao preživjele, bilo je više od 80 hrvatskih pomoraca, članova posade.

Ukratko, prema najavi predavača, spomenut će se nepoznati detalji o najpoznatijemu brodolomu, opovrgnuti neke općepoznate no neistinite ili poluistinite informacije o toj temi, ali i otkriti kakve spone cijelu priču povezuju s Rijekom.

Naime, Slobodan Novković autor je brojnih članaka na temu Titanica, objavljenih u zemlji i inozemstvu, suradnik vodećih svjetskih Titanic-stručnjaka (kao što su Günter Bäbler, Claes Göran Wetterholm, Brigitte Saar i Phil Gowan) te dopredsjednik Udruge „Titanic 100“, koja u Hrvatskoj organizira niz aktivnosti vezanih uz održavanje spomena na Titanic.

Ulaz na predavanje je besplatan, a suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Označeno u