Srijeda u Muzeju donosi sjećanje na Ilok i Vukovar u Domovinskom ratu Foto: Zvonimir Tanocki

Srijeda u Muzeju donosi sjećanje na Ilok i Vukovar u Domovinskom ratu

Varaždinske vijesti | 29.11.2016. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

Novo izdanje Srijede u Muzeju varaždinskog Gradskog muzeja organizira se u znak sjećanja na stradanja u Domovinskome ratu, osobito aktualnih svake godine u studenome kada se obilježava i dan pada Vukovara kao najvećega simbola tih događanja.

Tim će povodom ove Srijede u Muzeju, 30. studenoga, o svojim iskustvima i životu u ratnim okolnostima govoriti gvardijan varaždinskoga franjevačkog samostana fra Marko Malović. Pater Marko bio je jedini katolički svećenik koji je ostao na okupiranim područjima hrvatskoga Podunavlja, u franjevačkome samostanu sv. Ivana Kapistrana u Iloku, i to punih šest godina. Uz brigu o vjernicima, u tim teškim vremenima skrbio je i o kulturnome i knjižnome blagu šarengradskoga i vukovarskoga franjevačkog samostana.

Predavanje pod nazivom "Sjećanje na Ilok i Vukovar u Domovinskom ratu" održat će se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. Ovim programom ujedno završava ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju, a novi započinje u siječnju iduće godine.