Spektakl u Areni Varaždin: Mjuzikl "Jadnici" i Varaždinka Irma Dragičević oduševili publiku Foto: Oliver Bešić

Spektakl u Areni Varaždin: Mjuzikl "Jadnici" i Varaždinka Irma Dragičević oduševili publiku

Varaždinske vijesti | 12.5.2018. u 11:23h | Objavljeno u Društvo

Nakon pet godina mjuzikl "Jadnici" vratio se u Varaždin na velika vrata. Jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikla postavilo je međunarodno kazalište Cornerstone Arts Hrvatska pod redateljskom palicom američkog režisera Richarda Monteza.

Ova izvedba prošle je godine osvojila zagrebačku publiku u Lisinskom, a jučerašnja čak dva nastupa u Areni Varaždin taktovima ljubavi i pobjede odvela su sve prisutne u Francusku 19. stoljeća, u kojoj se ginulo na barikama, zanosilo u ljubavnim zapletima te do suza smijalo u ciničnim groteskama. Spektakularna pozornica od 500-tinjak kvadrata, te orkestar koji je uživo pratio izvedbu, pokazali su da ovo 'malo' kazalište svakom svojom izvedbom sve više raste i osvaja srca sve većeg dijela publike.

Svojom napetom pričom o srušenim snovima i neuzvraćenoj ljubavi, o strasti, žrtvi i iskupljenju, Jadnici su postali nepresušni izvor nade običnih ljudi u borbi za ravnopravnost, moral i etično društvo, ideale koji su mnogima danas jedanako daleki kao u vrijeme pariških revolucija. Jadnici su bezvremensko svjedočanstvo izdržljivosti ljudskog duha, ali i iskrene vjere u Boga čija ljubav još uvijek može pretvoriti očaj u pobjedu, nepravdu u praštanje, prolaznost u vječnost. U središtu radnje je Jean Valjean, čovjek koji je krađu kruha platio s 19 godina robije. Iznenadan čin milosti zauvijek će promijeniti njegovo srce ogrezlo u mržnji, ali i živote svih kojima će on postati zadnja nada.

Kazalište Cornerstone Arts svojim je šarmom oduševilo publiku koja je velikim pljeskom pratila izvrsne izvedbe talentiranih glumaca i pjevača. Max Hozić kao Jean Valjean i Henrik Šimunković kao Javert svojim glasovnim mogućnostima oduševili su sve prisutne, a njihove izvedbe popraćene su posebnim pljeskom. U stopu su ih slijedili mlada operna nada Filip Hozjak u ulozi Mariusa te Tihomir Kožina, izvrstan kao Enjolras. Igor Baksa i Irena Matas izazvali su apsolutno oduševljenje i salve smijeha svakim svojim izlaskom na pozornicu na kojoj su izvrsnom glumom, humorističnim gestima i genijalnim glasovima utjelovili bračni par Thenardier. Ulogu Eponine preuzela je nova članica ansambla, mlada i talentirana Lucija Jelušić, dok je publici već poznata i cijenjena Sementa Rajhard još jednom maestralno odigrala ulogu Cosette.

Svojim glasom i glumom posebno se istaknula mlada studentica solo pjevanja na Muzičkoj akademiji, Varaždinka Irma Dragičević u ulozi Fantine. Ne smijemo zaboraviti i izvrsnog dječaka Danijela Horga u ulozi Gavroche-a, te Darka Golubića, Luciju Eterović, Patricka Zobića, Karlu Panića, Vanju Štrukelja i mnoge druge članove ovog iznimno velikog ansambla koji su u ovom mjuziklu glumili po čak 8 ili 9 različitih uloga.

- Uprizorenje Jadnika postalo je najdugovječnije igrani mjuzikl u povijesti, do danas izveden u više od 53.000 profesionalnih izvedbi pred čak 70 milijuna gledatelja u 44 zemlja svijeta. Ipak, pored svih impresivnih statistika, ono što ovaj mjuzikl čini toliko posebnim je njegova moćna poruka o nadmoći milosti nad legalizmom. Kroz živote dva vrlo zanimljiva lika Victor Hugo nam sugestivno otkriva sliku svoje Francuske iz 19. stoljeća. Jadnici su priča i našeg vremena. Oproštenje nikad ne izlazi iz mode, ono je jedini način da se naši odnosi iscjele. Oprost je temeljna istina koja nam je svima potrebna i na koju se stalno moramo podsjećati. Oprost je jedina nada civilizacije, a istinski oprost može doći samo kroz razumijevanje Boga koji nas ljubi i koji nam je tu svoju ljubav spreman pokloniti upravo kroz praštanje - izjavio je Richard Montez, redatelj mjuzikla "Jadnici".

Ovo nije prvi put da kazalište CornerstoneArts Hrvatska postavlja Jadnike. S drugom postavom glumaca ovaj muzičko scenski spektakl upriličili su prije nekoliko godina u Varaždinu, Splitu, Osijeku te van granica Hrvatske. U nekoliko godina od kada djeluju postavili su čak pet velikih glazbeno-scenskih projekata i postigli zavidne umjetničke rezultate – 100-tinjak nastupa diljem Hrvatske, Slovenije i BiH pred više od 80.000 gledatelja.