Simfonija Vindijinih vrhunskih okusa na 46. Varaždinskim baroknim večerima

| 23.9.2016. u 13:19h | Objavljeno u Društvo

Pod zlatnim sponzorstvom Vindije, od 23. rujna do 4. listopada održat će se 46. Varaždinske barokne večeri, nacionalni festival koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta u svojoj matičnoj sredini. Riječ je o manifestaciji koja Varaždin vraća u razdoblje povijesti u kojemu je vještina priređivanja hrane poprimila obrise prave umjetnosti, što je prepoznala i Vindija koja kroz zlatno sponzorstvo podržava jedinstveni projekt kojim se promiče zaštita kulturne baštine i vrijednosti varaždinskog kraja.
Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV. Dio te raskoši naslijedila je i Hrvatska, osobito varaždinski kraj kojega se i danas predstavlja kao jednog od najljepših baroknih središta Europe, u čemu i Vindija ponosno sudjeluje.
Zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska će publika po prvi puta ove godine imati prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe. Osim publike najpoznatijeg hrvatskog baroknog grada – Varaždina, priliku za povratak u prošlost imat će i publika u Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici. Duh vremena prenijet će se i kroz klasičnu baroknu operu u suvremenoj izvedbi, španjolski flamenco, kao i neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši nije nedostajalo.
Najveća zvijezda Festivala bit će španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji će održati recital drugog dana Festivala u Uršulinskoj crkvi. U Varaždin ponovno stiže ansambl LeTendre Amour, atrakcija Festivala bit će i španjolska sopranistica Raquel Andueza, a brojim domaćim i stranim glazbenicima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar te mnogi drugi.