Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture u Herzerici Foto: Gradski muzej Varaždin

Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture u Herzerici

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.2.2018. u 12:24h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin i Udruga „Vernisaž“ organizatori su Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 7. veljače, a posvećena je povijesti naseljavanja ruskih emigranata na naše prostore i njihovu doprinosu u razvitku hrvatske znanosti i kulture.

O toj temi govorit će mr. sc. Andrej Čebotarev, autor brojnih stručno-znanstvenih radova iz područja povijesti, arhivistike, kulture, teologije i filozofije, a uz njegovo predavanje pripremljen je i popratni program u kojemu sudjeluju članovi ansambla „Kalinka“.

Naime, povijest naseljavanja ruskih emigranata na ove prostore započinje društvenim previranjima koja su zadesila Rusiju početkom 19. stoljeća, a naposljetku su rezultirala Oktobarskom revolucijom – državnim prevratom i korjenitim, revolucionarnim društvenim i političkim promjenama, koje su dovele do Građanskog rata. Rat, koji je trajao od 1918. do 1922. godine, odnio je mnogobrojne živote (više od 5 milijuna poginulih) i doveo do egzodusa oko 2 milijuna stanovnika nekadašnjega Ruskog Carstva.

Izbjegli pred boljševicima i Crvenom armijom, ruski su emigranti potražili svoje utočište i novi dom u gotovo svim krajevima svijeta, a njih oko 40.000 prihvatila je tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Iako je na području Kraljevine SHS već bilo nekoliko tisuća ruskih ratnih zarobljenika, većina izbjeglica počela je pristizati 1919. godine, uglavnom preko luka Boke kotorske, Dubrovnika, Splita i Bakra. Raseljeni su po cijelom teritoriju tadašnje Kraljevine, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su ostavili značajni trag u znanstvenom, kulturnom i općedruštvenom životu, na što će se detaljnije osvrnuti mr. sc. Čebotarev.

U popratnom programu članovi ansambla „Kalinka“ recitirat će stihove velikih ruskih pjesnika Puškina i Jesenjina i izvesti nekoliko ruskih tradicionalnih pjesama, a predviđen je i kratak razgovor s poznatim varaždinskim glazbenim pedagogom Vladimirom Ščedrovom.

Program se održava u palači Herzer od 19 sati. Ulaz je besplatan.

Označeno u