Replika Padovčeve dvovrate gitare napokon u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 4.3.2021. u 15:25h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je u Gradskoj vijećnici uz zamjenicu Sandru Malenicu prisustvovao predstavljanju replike dvovrate gitare Ivana Padovca koju je izradio varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec. Predstavljanju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje Draženka Dević, direktor gradske tvrtke Varkom Željko Bunić te Nikola Vudrag iz „Vudrag industries“.

- Smatrali smo da bi bilo dobro da napravimo vjernu repliku Padovčeve gitare koja se zapravo čuvala u Zagrebu jer je u Varaždinu nismo imali. Zahvaljujući Željku Tkalecu koji se bavi izradom gitara došli smo i do originalnih dokumenata i samog tijeka nastanka te gitare koju su zatim rekostruirali. Nastala je ova izvanredna gitara koja je vjernija replika od one koja se čuva u Zagrebu. Mislim da će dobro poslužiti i za mali suvenir. Umjetnička tvornica RezervArt koja se nalazi u bivšim tvorničkim kompleksima sad nam daje prekrasne varaždinske suvenire. Prvo je bio vunasti nosorog, sad i ova gitara koja se može napraviti u malim replikama za turiste. Vjerujem da će biti i još takvih suvenira koje svatko iz Varaždina može ponijeti kao jedan bitan dio varaždinske povijesti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok prilikom predstavljanja.

Nedavno formirana udruga RezervArt (Hrvatska Udruga za promociju i razvoj intelektualnog stvaralaštva), graditelj gitara Željko Tkalec, „Vudrag industries“ kao suugovaratelj te Grad Varaždin ostvarili su dogovor s Muzejem za umjetnost i obrt gdje se čuva originalna gitara i Hrvatskim glazbenim zavodom kao vlasnikom gitare, o izradi identične replike u svrhu izlaganja.

Nakon inicijalnih pismenih sporazuma o izradi replike, uz sve potrebne dozvole, Grad Varaždin je s velikom podrškom prihvatio inicijativu te je krenula izrada replike.Povratak Padovčeve gitare od važnosti je za napredak razvoja kulture, glazbe, a paralelno s time i turizma u gradu Varaždinu.

Projekt “Padovec dvovrata gitara” proizašao je iz umjetničkog centra RezervArt, Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, u suradnji s Gradom Varaždinom i gradskom tvrtkom Varkom.