SOA će na nadzornim kamerama moći pratiti ulice većine gradova

M.P./VV/JL | 21.11.2015. u 08:55h | Objavljeno u Aktualno

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uskoro će putem kamera na zagrebačkim ulicama moći provoditi nadzor nad građanima i vozilima na prometnicama.

Jutarnjem listu potvrdili su to iz SOA-e, koja se povezala sa sustavom videonadzora javnih površina u Zagrebu, ali i drugim gradovima u zemlji. Njihovo spajanje nije protuzakonito - podloga za njega nalazi se u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

No, djelatnici SOA-e neće konstantno preko ovih kamera nadzirati stanje na prometnicama, već samo u izvanrednim situacijama. Dakle, u slučaju kada se ukaže potreba za nadziranje kretanja vozila ili pješaka u sklopu neke operacije. To će sigurnosnim službama omogućiti lakši nadzor nad potencijalno sumnjivim osobama ili vozilima.

Tako će agencija moći promatrati građane preko više od 300 kamera. 

O postavljanju kamera vladaju podijeljena mišljenja: točno je da je manje grafita i nereda po parkovima, a vozači opreznije voze na cestama koje su pokrivene videonadzorom. Uz to, građani se osjećaju sigurnije kada znaju da se područje kojim se kreću snima.

No, drugi smatraju da su mjere tajnog nadzora pod ingerencijom Vrhovnog suda te da je činjenica da će Sigurnosno-obavještajna agencija imati pristup videonadzoru ulica vrlo problematična.