Prva samostalna izložba Nikola Vudraga u Parizu nadmašila i najoptimističnija predviđanja

| 28.3.2019. u 00:59h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ


Francuska se publika ovih dana opet ima priliku upoznati s radovima Nikole Vudraga, koji ovaj put izlože na prvoj svojoj samostalnoj izložbi u Francuskoj, točnije u pariškoj Galerie Carre d’artistes, gdje je svoje radove prvi put izložio u studenom prošle godine. Teško se prisjetiti da je takvo što pošlo za rukom bilo kome akademskom umjetniku rođenom u Varaždinu,  kao što je ovom 29-godišnjem varaždinskom kiparu, koji živi u Zagrebu, što samo govori u prilog onima koji su ukazivali na njegov talent neposredno nakon školovanja, odnosno još tijekom njega.

Na pariškoj izložbi, koja je otvorena u subotu, a potrajat će mjeseca dana, Vudrag je izložio petnaestak radova koji su izazvali interes veći od očekivanog već prilikom otvorenja.

-Bilo je daleko više posjetitelja i kupaca nego što smo uopće mogli pretpostaviti. Prezadovoljna sam i ponosna kao menadžerica jer smo napravili sjajan posao, puno bolji od najoptimističnijih predviđanja. Svi su oduševljeni nevjerojatnim talentom mladog umjetnika, njegovom originalnošću i energijom. O Vudragu se govori samo u superlativima i svi se slažu da se njegove skulpture razlikuju od drugih po kreativnosti i emocijama, rekla je za Telegram Amelie Fevre, menadžerica pariške galerije, dodajući da je Vudrag u svega pet mjeseci u njihovoj galeriji stekao premium status, što znači da će biti stalan izlagač u izložbenim prostora spomenute pariške galerije koji se nalaze širom svijeta, od Madrida, Amsterdam i Berlina, do New Yorka, Moskve,  Istanbula, Seula i Meksika.

Tako je njihovoj galeriji u New Yorku već isporučena jedna Vudragova skulptura, a počeli su  dogovori i o samostalnoj izložbi u tom gradu. A na pariškoj se izložbi našla i Adriana Prlić, kustosica za izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, koju Vudragov uspjeh nije iznenadio.

-Imam doticaja s puno mladih suvremenih hrvatskih umjetnika, no čim sam upoznala stvaralaštvo Nikole Vudraga odmah sam se oduševila te shvatila da je on nova velika nada hrvatske umjetničke scene. Taj dojam dodatno se pojačao nakon što sam upoznala njegov rad u ateljeu. Rijetko se susreće tolika iskrenost, kreativnost i predanost radu. I jednako važno, Vudrag osim što ima talenta, veliki je radnik. Postoje dvije različite vrste kolekcionara i za obje je Vudrag iznimno zanimljiv. Oni koji poznaju i razumiju umjetnost odmah su prepoznali da su radovi Nikole Vudraga doista jedinstveni, neobični, da je u njih utkan golem senzibilitet i ideja te da se po kreativnosti i zanimljivosti izdvajaju od stvaralaštva ostalih umjetnika, rekla je kustosica za Telegram, naglašavajući da se „nije lako probiti izvan Hrvatske, a Vudragu je to uspjelo čak i prije nego li se afirmirao kod kuće“.