Press film festival u spomen novinaru i snimatelju Gordanu Ledereru

| 6.9.2016. u 10:55h | Objavljeno u Društvo

Na spomen obilježju Gordanu Ledereru u Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice u organizaciji Ekološko kulturne scene, EKS iz Hrvatske Kostajnice, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva branitelja RH , 2. i 3. rujna, održan je drugi Press film festival. Osim filmskih projekcija upriličeno je i predstavljanje knjige, tribina, te glazbeni program.
Festival je hommage Gordanu Ledereru, koji je prije 25 godina izgubio život obavljajući svoju profesiju, ali i ruskim novinarima, koji su također izgubili svoje živote na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu 1991. godine. Ovogodišnja tema, osim ratnog novinarstva bila je posvećena i putopisima. Glavni organizator festivala je Danijel Pavlić, a ove godine gost festivala bila je i Spomenka Saraga, direktorica Zagreb Tur film festivala koja je premijernom projekcijom filma „Mongolska rapsodija“ najavila Zagreb Tur Film Festival koji se održava krajem rujna.
Prvog dana na spoemnobilježju Gordanu Ledereru upriličene su projekcije filmova „Tunguska katastrofa“ željka Belića, te „Sinjar“ Zorana Marinovića, a u hotelu Central i filma „Od Tokija do Morave“, Mokua Teraoke iz Japana. U hotelu Central održano je predstavljanje knjige Bekima Sejranovića, a u glazbenom programu nastupio je Marko Bochincek.
Drugog dana u hotelu Central uz Mongolsku rapsodiju održane su i projekcije filmova Bike Adventures and Hlapich i Lima first Journey, Kešimira Hercega i Filipa Mrvelja, kao i najboljih filmova Festivala iz 2015. godine.