Predstavljeno "Zmijsko klupko", nova premijera varaždinskog HNK-a

VV | 3.3.2018. u 08:39h | Objavljeno u Društvo

Premijera predstave „Zmijsko klupko“ bit će održana 9. ožujka u 20 sati na Sceni Zvonimira Rogoza. To je autorski eksperiment redateljice Ksenije Krčar nastao prema tekstu njezina kolege Michala Langa, koji će doći na premijeru, najavila je intendantica Jasna Jakovljević na presici u petak.

Redateljica Ksenija Krčar inzistirala je da presica bude u Rogozu, gdje je već dobar dio scenografije, koju pretežno čine starinski ormari, bio postavljen, kako bi pokazali svoje radno mjesto.

Svi su napeti

– Mislim da je to jako bitno jer inače dolazite samo kao publika – rekla je.

- Zašto smo izabrali baš ovaj tekst, teško mi je objasniti, neke se stvari jednostavno dogode, koje imate u ladici dosta dugo. Svi smo napeti jer smo radili zanimljiv tekst koji se može interpretirati na nekoliko načina. Nastao je 1999. godine i bio je vrlo uspješan u Pragu, dodala je.

Marinko Prga izjavio je da je tekst gusto dramaturški strukturiran i da nije još sve zapamtio. Ima šaptača. Za razliku od mistične Ksenije, on je ponudio objašnjenje za odabir teksta.

– Ne znam koji bi drugi razlog bio osim da me Ksenija sa mojih pedeset godina tjera da skačem po ovim ormarima, to je riskantno. Nekoliko puta skačem po njima, što ako padnem i poginem, ostat ćemo bez trećerazrednoga glumca – pokušao je biti duhovit i dodao da tekst ima seksualne konotacije, falusne simbole, ali da se nikome neće „dignut“, na što su se okupljeni zdušno nasmijali.

Komorno ludilo

Zmijsko klupko je autor opisao kao komorno ludilo za četiri osobe i gmaza. Odigrava se u elastičnom vremenu i prostoru te ga je gotovo nemoguće žanrovski odrediti. Povremeno je to triler, povremeno apsurdni krimić, da bi na mahove prešao u nekontroliranu grotesku, stoji u najavi. U predstavi igraju Marinko Prga, Karlo Mrkša, Ivana Zanjko i Ivica Pucar.

Autor glazbe Vid Kralj Novak rekao je da mu je bio izazov raditi glazbu jer je njome trebao odgovoriti na različite žanrovske potrebe s obzirom na to da u predstavi ima horora, drame, kriminalističkih dijelova i seksa.

Cijeli komad događa se u jednom stanu, a predstava propituje identitet i stvarnost. U predstavi će se pucati.