Predstavljena knjiga „ Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina“ autora Damira Borovčaka

Varaždinske vijesti | 5.12.2016. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

U Čakovcu je u četvrtak 1. prosinca predstavljana knjiga „Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina“ autora Damira Borovčaka iz Zagreba.

Knjiga predstavlja svojevrstan odaziv na poziv Svetog Oca pape Ivana Pavla Drugog, hrvatskom narodu, da ne zaboravimo svoje mučenike, nego da im sačuvamo spomen.

Zrin je uništen 1943. godine, a Zrinjani pobijeni i prognani jer su bili drugi i drugačiji. Glavni Štab KPH odobrio je da se Zrin spali što je učinjeno unatoč svim naporima. 

Napadu i uništenju Zrina svjedoče dokumenti iz vremena zločina, progona i otimačina „partizanskih oslobodilaca“ koja su uvrštena u ovo djelo.

Tim zločinom, drugog tjedna mjeseca rujna 1943. godine obilježen je kraj opstojnosti jednog od najslavnijih srednjovjekovnih gradova središnje Hrvatske.

Naime, partizanska vojska svom je snagom napala 9. rujna mirno pučanstvo Zrina, grada u kojem uopće nije bilo vojnih snaga regularne vojske. Napad je bio tako silovit u ranim poslijepodnevnim satima da žene, djeca, starci i muževi nisu stigli naći sklonište. Već je prvoga dana desetkovano stanovništvo Zrina, mnogi su u narednim danima poubijani.

Preživjeli prognani svjedoče kako ništa doslovce nisu smjeli ponijeti. Konfiscirana pokretna i nepokretna imovina dodijeljena je srbima u ime Naroda, vele.

Nazočne na promociji knjige pozdravio je župnik Tomislav Božiček i u ime svojih suradnika organizatora promocije ovog velikog djela. U prepunoj dvorani centra sv. Antuna Padovanskog našlo se je mnogo, danas uglednih građana Varaždina i Čakovca.

Nužno je spomenuti da je među nazočnima bilo i onih građana koji su u vrijeme komunističkog totalitarizma predstavljali narodu zakon i autoritet onoga vremena.

-Postavlja se više pitanja, jesu li to časni građani koji su konačno shvatili veličinu jugo-komunističkih zločina i na našim prostorima Varaždinske i Čakovečke Županije i žale što su svojom suradnjom podržavali takav sistem? Ili su to još uvijek samo službenici tadašnjih i današnjih državnih službi, koje su i nakon 25 godina ustanovljenja demokratske Republike Hrvatske još uvijek teški uteg nazadovanja civilizacije moderne Države, čiji se je Narod plebiscitarno opredijelio za vrijednosti naroda Europske obitelji? - zaključio je Josip Kocijan, jedan od prisutnih na promociji.

-Vjerujem da se je organizator radovao dolasku svih nazočnih u vjeri da je došlo vrijeme prihvaćanja povijesnih činjenica, pokajanja za suodgovornosti počinjenih zala, opraštanja, pomirenja i istinska odluka za zajedničku izgradnju bolje Republike Hrvatske - zaključio je Kocijan.

Označeno u
Galerija slika