Prizor s probe mjuzikla „Prošlih pet godina“ u HNK-u Varaždin Foto: YouTube

Predstavljen prvi mjuzikl HNK-a Varaždin „Prošlih pet godina“

N.L./VV | 1.2.2018. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu predstavilo je svoj prvi mjuzikl u četvrtak 1. veljače na presici u klubu Europa Media. Riječ je o predstavi „Prošlih pet godina“ (Last five years) suvremenoga američkog autora Jasona Roberta Browna. Svi glazbenici su zagrebački i varaždinski studenti, koji su netom završili akademiju, istaknula je intendantica Jasna Jakovljević.

Intiman i komoran

Songovi su originalni, ali prevedeni. Hrvatska premijera bit će 9. veljače u 19.30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu, a ulaznice za prve reprize već je moguće rezervirati. Režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, koja je režirala i jednu od najuspješnijih predstava u sezoni 2016./2017. „Bog masakra“. Istaknula je da joj je drago što je dobila priliku raditi predstavu na velikoj sceni. Dirigent mjuzikla je Stjepan Vuger, a u predstavi nastupaju Hana Hegedušić, Igor Barberić i Ivan Čuić, kojeg se publika sjeća kao Pijanista u predstavi „Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more“ .

– Prošlih pet godina intiman je, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe. Zanimljiva je činjenica da cijelu dramsku radnju nose samo dva lica. Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka (prvog izlaska) do kraja braka – opisali su.

Izazovno i zahtjevno

Predstava je to kojoj već predviđaju velik uspjeh, u srijedu 3. siječnja održana je prva proba, a već su potvrdili gostovanje kod Teatra&Opere Madlenianum u beogradskoj općini Zemun, a oni će gostovati u Varaždinu predstavom „Casanova“. Podsjetimo, riječ je o teatru koji je nedavno gostovao s predstavom „Lolita“.

„Prošlih pet godina“ glumački je zahtjevna predstava. Dvoje glumaca-pjevača cijelu su predstavu na sceni. Zahtjevan i izazovan je to zadatak za bilo kojeg profesionalca, rekli su.

– Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak. Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja. Gomilanjem raznih muzičkih stilova, dinamičnim izmjenama songova i dijaloških scena, na sceni se stvara ludi život, mikrokozmos mlade glumice i mladog pisca – stoji u opisu.

Glumci:

Igor Barberić/Ivan Čuić

Hana Hegedušić/Irma Dragičević

 

Muzičari:

Viktor Čižić/klavir

Martina Filipan/violina

Katarina Evetović/violončelo

Matej Ilčić/violončelo

Hrvoje Šenjug/gitara

Aleksandar Vešić/bas gitara

 

Inspicijent: Vedran Dervenkar

Premijera: 9. veljače 2018.

Reprize: 10., 11., 12., 13. i 14. veljače.