Predstavljen program 49. Varaždinskih baroknih večeri: Atraktivni program od baroka do ABBA-e

Igor Čolaković | 12.7.2019. u 20:31h | Objavljeno u Društvo

U izletištu Zlatne gorice na Banjšćini, u četvrtak, 11. srpnja, predstavljen je program ovodišnjih, 49. Varaždinskih baroknih večeri, na kojima će nastupiti vrhunski glazbenici i ansambli iz Kraljevine Švedske, ovogodišnje zemlje - partnera Varaždinskih baroknih večeri.

- Nakon vrhunskog programa koji smo imali na prošlogodišnjem festivalu, zahvaljujući zemlji - partneru Japanu, bio je pravi izazov osmisliti program primjeren visokim standardima i reputaciji koji u svijetu uživaju Varaždinske barokne večeri. Stoga sam oduševljen i ponosan da nam je zemlja - partnerove godine Kraljevina Švedska, čiji će glazbenici na festivalu izvesti iznimno kvalitetan i atraktivan program, koji će uključiti skladbe koje će se protezati od rane glazbe pa sve do obrada poznate pop grupe ABBA. Već na svečanom otvaranju festivala, 20. rujna, u varaždinskoj katedrali nastupit će svjetski poznati zbor i orkestar Göteborg Baroque, pod ravnanjem Magnusa Kjjelsona. Ovaj ansambl, poznat upravo po autentičnom izvođenju barokne glazbe izvest će krunidbenu himnu - Svećenik Zadok Georga Fridericha Händela. Uz ovaj vrhunski ansambl na ovogodišnjem festivalu nastupit će i štokholmski zbor Romeo & Julia, zatim primjerice, Hazelius Hedin, koji će na zanimljiv način predstaviti švedski folkbarok, orguljaš svjetske reputacije Hans Fagius te niz drugih vrhunskih glazbenika. Vjerujem kako će ovogodišnji festival ponovo biti izvanredan glazbeni događaj - naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

VBV_pres_1-1.jpg

Visoki umjetnički dometi festivala

Vrhunske glazbene domete ovogodišnjeg festivala istaknuo je i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda, koji je naglasio kako će festivalski koncerti i ove godine biti organizirani širom Varaždinske županije, ali i u susjednoj Međimurskoj županiji te u slovenskom - Ptuju.

- Varaždinske barokne večeri vrhunac su iznimne kulturne ponude grada Varaždina i njegov najbolji ambasador u svijetu - istaknula je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina.

Bogat popratni program

Na konferenciji je uz glazbeni program ovogodišnjeg festivala predstavljen i bogati popratni program, koji će uključiti niz atraktivnih događanja, od izložbi i radionica, do primamljive gastronomske ponude.

- Varaždinska županija i ove je godine podržala ovaj festival kojega odlikuje iznimna kvaliteta. Posebno me veseli da će i publika u drugim gradovima i mjestima u našoj županiji imati prigodu slušati vrhunske glazbenike, te da ćemo i ove godine koncert ponovo imati u krasnom ambijentu županijske palače - rekla je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije.

Zadovoljstvo što je upravo Kraljevina Švedska ovogodišnji partner Varaždinskim baroknim večerima na konferenciji je istaknula i veleposlanica Kraljevine Švedske u Zagrebu, Njena ekselencija Diana Helen Madunic.

- Raduje me što će publika na Varaždinskim baroknim večerima imati prigodu bolje upoznati naše glazbenike i ansamble, ali i dio naše kulture. Ponosni smo što je naša zemlja ovogodišnja zemlja - partner ovakvog festivala koji uživa visoki ugled u svijetu - istaknula je veleposlanica Kraljevine Švedske.

Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik posebno je zahvalio švedskom Veleposlanstvu, Ministarstvu kulture, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji te svim sponzorima i podupirateljima ovogodišnjeg festivala, koji će biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.