Predstavljen 20. svezak Varaždinskog književnog zbornika

VV | 14.1.2021. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Unatoč pandemiji koronavirusa i strogim protuepidemijskim mjerama tijekom prošle godine, Varaždinsko književno društvo može se pohvaliti da je uspjelo ostvariti gotovo sve zacrtane planove.

Među njima je i novo izdanje Varaždinskog književnog zbornika, koji je dobio svoj jubilarni, 20. svezak. S obzirom na zabranu okupljanja, Zbornik nije bio predstavljen u studijskoj čitaonici varaždinske knjižnice, već je predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak ovo vrijedno izdanje predstavio putem medija.

U jubilarnom svesku objavljeni su radovi trideset članova Varaždinskog književnog društva, napisani na hrvatskom standardnom i kajkavskom jeziku. Urednici ovog izdanja Barica Pahić-Grobenski, Ružica Marušić Vasilić i Tugomir Orak istaknuli su kako su priliku da se predstave dobili svi članovi Društva te da je tematika radova uglavnom prožeta refleksivnim, socijalnim i ljubavnim motivima.

Zbornik je podijeljen na četiri cjeline - Poezija, Proza, Eseji, osvrti, prikazi i Putopisi, a među njima urednički kolegij izdvaja treću, koja je posvećena osvrtima, esejima i putopisima.

- U jubilarnom svesku Varaždinskog književnog zbornika u trećoj smo cjelini objavili stručno objašnjenje mr.sc. Ernesta Fišera o dodjeli književne nagrade "Katarina Patačić" hrvatskoj književnici Božici Jelušić, i osvrt Đurđice Garvanović Porobija na memoarsku prozu "Lovorvišnja" Ane Horvat (pseudonim za Jasnu Palčec). Objavljen je i zanimljiv ogled Slavice Gazibara o književnosti na internetu i tajanstvenom književniku koji piše pod pseudonimom Sven Adam Ewin te prikaz povijesnog razvoja kajkavskoga jezika koji je u tekstu "O kajkavskom jeziku s podnaslovom "Što bi svaki ne(kajkavac) trebao znati o kajkavskom jeziku" napisala Ružica Marušić-Vasilić. Posebnu pozornost u toj cjelini zaslužuje i osvrt Barice Pahić Grobenski koji je napisala na nedavno tiskanu knjigu "Bednja, mjesto i župa Uznesenja Blažene djevice Marije" - rekao je Tugomir Orak, predsjednik Varaždinskog književnog društva, izrazivši pritom nadu da će dugogodišnja tradicija predstavljanja Zbornika u čitaonici biti nastavljena ove godine, kada će Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" biti preseljena u novi prostor.

Pokrovitelj jubilarnog Varaždinskog književnog zbornika je Grad Varaždin, a donatori su Varaždinska županija i član Društva Davorin Žitnik. Nakladnik je Varaždinsko književno društvo, a naslovnicu krasi slika autorice Brigite Leskovar.

Označeno u