Predstavljanje šokačke kulturne baštine na "Srijedi u Muzeju"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Kada se govori o Šokcima, povijesno se misli na hrvatske stanovnike katoličke vjeroispovijesti koji nastanjuju Šokadiju, i to onaj dio koji se proteže od Slavonskog Broda i Đakova do Županje, Vinkovaca, Osijeka, Valpova i Našica, zatim izvan prostora Slavonije u bosanskoj Posavini, Baranji i Bačkoj i dijelu Srijema te u okolici Pečuha u Mađarskoj.

O šokačkoj kulturnoj baštini, njezinim tradicijskim ali i suvremenim, urbanim zasadama bit će riječi na "Srijedi u Muzeju" koja je na rasporedu 8. lipnja. Suorganizator programa je Šokačka grana iz Osijeka, udruga koja je svoj prvi projekt realizirala 2006. godine održavanjem međunarodnog okruglog stola pod nazivom Urbani Šokci, osmišljen kao kulturološki i književni udio Šokaca u širem hrvatskom kontekstu.

U sklopu muzejske srijede o glavnim značajkama šokačke tradicijske kulture govorit će mr. sc. Vera Erl, počasna predsjednica udruge Šokačka grana i voditeljica projekta Urbani Šokci, dok će dosadašnji rad udruge i šokaštvo uopće predstaviti aktualni predsjednik dr. sc. Marko Josipović. Uz to će biti predstavljena i knjiga Vera Erl – prostor i žena autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić te deseti broj Zbornika Urbani Šokci: Kulturni znak Cvelferije – Šokačko bunjevačko pamćenje vode.

Program se održava u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.