Predstavljanje i rasprava s autorima knjige 'Jasenovački logori-istraživanja'

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Društvo za obilježavanje grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Varaždin poziva na predstavljanje knjige kao i na sudjelovanje u raspravi s autorima o vrlo aktualnoj temi 'Jasenovački logori-istraživanja', u ponedjeljak 27.06.2016 u 19:45 sati dvorana palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

Knjiga je plod rada više autora, a dvojica od njih, Stipo Pilić i Igor Vukić, gostovat će na predstavljanju.

Knjiga objavljena prošle godine donosi intrigantne ali provjerene informacije o zbivanjima u logoru u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu, a i logoru koji je ondje postojao nakon rata, za zarobljene hrvatske vojnike i domoljube. Na temelju arhivskih dokumenata i razgovora s bivšim zatočenicima, autori objašnjaaju kako logor Jasenovac u ratno doba nije bio logor smrti, odnosno mjesto masovnih likvidacija, nego radni logor za djelatne protivnike Nezavisne Države Hrvatske te skupinu Židova koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku.

U knjizi se opisuje logorska svakodnevica, prehrana zatočenika, vođenje kartoteke i različiti radovi koji su se ondje obavljali. Donose se dokumenti o amnestijama i puštanjima velikog broja zatočenika na slobodu, o čemu se šutjelo gotovo 70 godina. U poslijeratno doba, logori u Jasenovcu i obližnjoj Staroj Gradiški, osim kao postaje Križnog puta i stratišta, bili su mjesta za zatvaranje stvarnih i potencijalnih protivnika komunističkog režima, što se godinama prešućivalo.

O sudionicima tribine:

Igor Vukić je novinar koji je u karijeri surađivao s nizom hrvatskih medija (Vjesnik, Novi list, Novosti, Jutarnji list, Privredni vjesnik). S logorom u Jasenovcu, koji intenzivno istražuje posljednih pet godina, i obiteljski je povezan: njegov otac tada četverogodišnjak, zatim baka, prabaka i pradjed, bili su 1942. u logoru nakon zarobljavanja na Kozari. Do početka 1942. godine taj dio Vukićeve obitelji živio je u selu Gradina, točno nasuprot jasenovačkog logora. Feljton „Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru“, Vukić je objavio 2013. godine u Glasu Koncila.

Stipo Pilić profesor je povijesti i geografije, i te predmete predaje u osnovnoj školi u Zagrebu. Dugi niz godina istražuje zbivanja, a osobito stradanja žrtava u Drugom svjetskom ratu i poraću. Sudjelovao je, uz ostalo, u pisanju zbornika Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. te u istraživanju grobišta žrtava poslijeratnih komunističkih likvidacija u Zagrebu, Macelju i drugdje. Sudionik je Domovinskog rata pa iz prve ruke piše i o tom razdoblju hrvatske povijesti.

Njih su dvojica članovi Društva za istraživanje trostrukog logora u Jasenovcu, koje nastoji rasvijetliti to kontroverzno razdoblje hrvatske povijesti. Knjiga „Jasenovački logori-istraživanja“ prilog je društva rušenju tzv. jasenovačkog mita kojim se godinama hrvatskom narodu nametao teret tobožnje genocidnosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.