Spomen povelja temelj suradnje Varaždina i Schaffhausena - kreće se od glazbenih škola Foto: Grad Varaždin

Spomen povelja temelj suradnje Varaždina i Schaffhausena - kreće se od glazbenih škola

Varaždinske vijesti | 24.6.2019. u 15:27h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U vijećnici švicarskog grada Schaffhausena, nakon odličnog  koncerta u tamošnjoj crkvi, potpisana je spomen povelja o prijateljskom susretu Varaždina i Schaffhausena, kao temelj buduće suradnje između dva, po mnogo čemu slična, grada.

U ime Grada Varaždina povelju je potpisao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, u ime Republike Hrvatske generalni konzul RH u Švicarskoj Slobodan Mikac, a kako će se suradnja temeljiti i na kulturi potpisnik je povelje i Raymond Rojnik, ravantelj Koncertnog ureda Varaždin. U ime Schaffhausena svoj su potpis na povelju stavili gradonačelnik Peter Neukomm, voditelj gradskog kazališta i pročelnik za kulturu Jens Lampate, te predstavnica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj Ruža Studer Babić.

Prvi prijateljski susreti koji su u tijeku temelj su njegovanja kulturnih, sportskih i turističkih odnosa između dva grada, a kao poveznica djelovat će Hrvatska zajednica u Schaffhausenu. Kako su istaknuli potpisnici, radit će se i na suradnji udruga i saveza. S obzirom da kultura najbolje i najbrže spaja, već se dogovara suradnja između dviju glazbenih škola, pa je tako Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, obavio početne razgovore sa svojom kolegicom iz Schaffhausena Esther Herrmann, a s obzirom da pročelnik Lampater vodi poznati Bach festival, suradnja će se uspostaviti i s Varaždinskim baroknim večerima.

povelja_Schaffhausen_1.JPG

povelja_Schaffhausen_2.JPG

povelja_Schaffhausen_3.JPG

Označeno u