POGLED U POVIJEST Ivan Kukuljević Sakcinski na današnji dan održao poznati govor na hrvatskom jeziku

Napisao/la: VV -
POGLED U POVIJEST Ivan Kukuljević Sakcinski na današnji dan održao poznati govor na hrvatskom jeziku Foto: Ilustracija/Gradski muzej Varaždin

- Prvi govor koji je neki zastupnik u Hrvatskom saboru održao na narodnom hrvatskom jeziku je znameniti govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2. svibnja 1843. godine - podsjećaju iz Gradskog muzeja Varaždin u kojem se ponovno, nakon više od mjesec dana, mogu razgledati izložbene postave u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage.

U povodu održavanja govora iz Gradskog muzeja Varaždin podsjećaju kako govor predstavlja prekretnicu u političkoj i književnoj povijesti hrvatskog naroda.

- U svom obraćanju saborskim zastupnicima pozvao ih je da donesu odluku o zamjeni „mrtvog latinskog“ jezika živim narodnim. Pritom ih je podsjetio na potrebu zajedništva i očuvanja Hrvata i Slavonaca kao slobodnog i nezavisnog naroda. Govor je izazvao burne reakcije, od mlađih zastupnika bio je popraćen oduševljenim aplauzom, dok su stariji bili suzdržaniji smatrajući ga pomodnim odjekom događanja u drugim europskim zemljama i njegovom mladošću. Međutim, dvadeset sedmogodišnji Kukuljević ubrzo se svojim javnim nastupima i tekstovima u tadašnjim glasilima profilirao u jednog od najistaknutijih govornika u Hrvatskoj. Njegovom zaslugom, na sjednicama Sabora i županija sve se više raspravljalo na narodnom govoru, sve do 1847. kada je postao službeni jezik u Hrvatskoj - navode u Gradskom muzeju Varaždin.

Ivan Kukuljević Sakcinski bio je hrvatski književnik, političar, povjesničar, epigrafičar, konzervator, arhivist i sakupljač umjetnina. Prvi je započeo s pothvatom znanstvenog argumentiranja i artikuliranja ukupnosti činjenica koje tvore hrvatski nacionalni identitet te ukazao na njegove osobitosti. Shvaćajući važnost institucija, a napose arhiva i muzeja u smislu sabiranja, čuvanja, znanstvenog obrađivanja i prezentiranja materijalnih svjedočanstava hrvatske baštine, te kritičkog pristupa obrađivanja hrvatske povijesti, Kukuljevića se s pravom može nazvati začetnikom hrvatskog identiteta.

U povodu 200. obljetnice njegova rođenja Hrvatski povijesni muzej i Gradski muzej Varaždin realizirali su veliku izložbu Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta, koja je u Zagrebu i Varaždinu održana 2016. – 2017. godine. Na povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora održanoj 23. listopada 1847. prihvaćen je prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog o uvođenju hrvatskog jezika u škole i urede kao službenog. Odluci je prethodio veličanstven Kukuljevićev govor koji se smatra simbolom hrvatske nacionalne svijesti, a koncept govora čuva se u fundusu Gradskog muzeja Varaždin. Predmeti iz ostavštine obitelji Kukuljević Sakcinski nalaze se i u fundusu Gradskog muzeja Varaždin, od kojih je manji dio izložen u Stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.