Poezija kao most između država: Suradnja udruge Ritam misli i portala Pesem.si Foto: Udruga Ritam misli

Poezija kao most između država: Suradnja udruge Ritam misli i portala Pesem.si

Udruga Ritam misli | 20.12.2020. u 19:39h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Da poezija ne poznaje granice, već buja i raste svakim čitanjem dobro je znano svim autorima poetskog neba. A poetsko nebo je jedinstveno za sve jezike svijeta. S poezijom ne ratujemo, ali govorimo o ratovima, s njom ljubujemo, živimo, slikamo, pjevamo. Širom svijeta postoje mnogi književni portali na kojima možemo pročitati pjesme svjetski poznatih i afirmiranih književnika, ali i pjesme autora koji tek traže izričaj u poetskim vodama.

Hrvatski autori svojom poezijom ne zaostaju za autorima iz drugih zemalja. Poezija je utkana u život i govori o životu, ona je medij i iz medija izlazi. Mnogi autori traže način kako da svoju poeziju približe čitateljima, a ujedno žele mišljenje o njoj. Traže odgovore na svoja pitanja, jesu li dovoljno dobri za čitalačku publiku.

Tragajući za odgovorima i ispunjenjem potrebe za čitalačkom publikom mnogi hrvatski autori objavljuju svoju poeziju na stranim portalima. Tako je veći broj hrvatskih autora svoju poetsku luku pronašao na slovenskom portalu Pesem.si (www.pesem.si). Pesem.si je internetski pjesnički portal Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, namjenjen objavljanju, čitanju i komentiranju poezije. Postoji od 2007. godine te se neprekidno širi i otvara nove mogućnosti za sve ljubitelje poetskog izričaja. Idejni začetnici i osnivači Pesem.si su pjesnički i životni par Ana Porenta i Gregor Grešak. Gregor kao informatičar je zadužen za informatičku podlogu portala.

- Željeli smo povezati autore poezije svih generacija i iz različitih krajeva i dijelova te omogućiti virtualni prostor, posvećen poeziji: ne samo čitanju i objavljivanju već i razgovorima o poeziji, knjigama, različitim književnim natječajima i događajima – kutić u koji bi ušao onaj tko se rado druži s poezijom i onima koji je pišu - kaže Ana, književnica.

Pesem.si ima više od 3500 članova i objavljeno je nekoliko desetaka tisuća pjesama koje i slučajni namjernik, ljubitelj poezije može pročitati ako ode na Pesem.si portal.

Zbog velike zainteresiranosti i nemogućnosti kvalitetno ocijeniti i pročitati sve dospjele radove, ubrzo se u rad uredništva uključuju poznati slovenski književnici. Tako da danas Pesem.si portal uređuje i stručno ocjenjuje nekoliko urednika.

Na Pesem.si portalu možemo pronaći i autore iz Varaždina i Varaždinske županije te susjedne nam Međimurske županije. Na njemu svoju poeziju između ostalih objavljuju i članovi varaždinske udruge Ritam misli. Ritam misli usko surađuje s Pesem.si portalom. Suradnja zasnovana na prijateljstvu i uzajamnoj podršci svakako je most koji povezuje dva jezika i dva naroda u neraskidivu cjelinu poetskog neba.

I u ova krizna, koronom zatvorena vremena i Ritam misli i Pesem.si uspješno organiziraju internetske večeri poetskog druženja u kojima sudjeluju autori iz različitih zemalja. Uzajamna potpora i snaga poetske riječi je svakako korak ka svjetlijoj i manje stresnoj budućnosti.