Počeo Mjesec hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici

| 27.4.2018. u 09:15h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige na odjelima za odrasle i mlade u Gradskoj knjižnici Metel Ožegović Varaždin proteklih su dana održavani brojni programi. U utorak su jedna za drugom održane dvije promocije knjiga. Poetski roman „Slike: na dah“ dr. sc. Emilije Kovač predstavili su dr.sc. Đurđica Garvanović-Porobija, njezina kolegica, koja je rekla da je Emilija kuriozitet iz njezina tadašnjega studentskog života. Svuda je išla pješice. Dok su se ostali gurali i čekali tramvaj, ona je sve što je naumila ostvarila hodom. Što se tiče knjige, riječ je o vrlo složenom tekstu, koji svojim provodnim motivom „Hej, ti!“ poziva na komunikaciju.

Dr.sc. Andrijana Kos-Lajtman, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu, dodala je da je riječ o pseudoautobiografiji, romanu u kojem se smjenjuje niz slika, izrazivši se metaforički, ograničenih u trajanju, trenutnih, što može biti vrlo opasno, jer je riječ o trošenju vitalnih resursa poput kisika. Glazbenik Danijel Rušec izveo je romantičarsku skladbu francuskoga kompozitora Henrija Vieuxtempsa na violi „Capriccio in c-minor“. Ena Jagić izvela je osebujan performans „Vile“.

Nakon ove književne večeri predstavljene su dvije knjige „Theurgia“ i „Kad su miši balali molfrinuDrage Štambuka. Knjige su predstavili književni kritičari Marito Mihovil Letica, dr. sc. Mario Kolar i mr.sc. Ernest Fišer.

– Suhe grane trebaju milosrdne ruke da ih ne odstrane okrutnici u ime plodnosti i plodova – jedan je od stihova iz „Theurgie“ koje je pjesnik pročitao.

Riječ je o zbirci od četiri ciklusa, česticama pravokutnog oblika, nizanju asocijacija, leksički i stilistički bogatim pjesmama, pisanim fluidnom i razbarušenom tehnikom, rekao je Mario Kolar, dodavši da su se kod Drage Štambuka spojili poetski nerv i erudicija.

– Drago Štambuk ne želi ništa drugo nego da se hrvatski jezik vrati samome sebi, a to jest svojoj trojednoj biti, prožimanju čakavskog, kajkavskog i štokavskog – rekao je Marito Mihovil Letica podsjećajući na kasnije rastakanje te osnove, na koju je podsjetio pročitavši iz hrvatsko-glagoljskoga Petrisova zbornika iz 1468. godine rečenicu koja ima sva tri elementa: „Što se žalostiš, ubogi človječe, kaj se mečeš i zač trepečeš?“.

Draženka Bakšaj promovirala je svoju prvu pjesničku zbirku, a na Odjelu za mlade održana je treća tribina u sklopu ciklusa Knjiga, komp i mob s gimnazijskom sekcijom LIT-ovcima i ostalim učenicima, raspravljali su o književnosti, novim medijima i srodnim temama.