Otvorenje Kliker festivala uz premijeru predstave "Sinovi" i koncert varaždinskih udaraljkaša

Varaždinske vijesti | 14.10.2019. u 09:28h | Objavljeno u Društvo

Premijerom predstave "Sinovi" 14. listopada počinje ovogodišnji Kliker festival, na kojem će se ponovno naći ponešto za svakoga. Predstava je nastala u koprodukciji s austrijskim ansamblom.

Budući da su u festivalu neizbježno povezani ples i glazba, dobro je znati da će kao dio samog otvorenja biti koncert udaraljkaša Glazbene škole Varaždin.

Udaraljkaše će predvoditi prof. Stanislav Muškinja, u svijetu glazbe poznat po brojnim suradnjama – od Varaždinskog komornog orkestra do Simfonijskog orkestra HRT-a te Chuckom Berryem, a tu je i aktivno sviranje u bendovima te solo recitali diljem Hrvatske. Profesoru Muškinji ovo je prva suradnja s Kliker festivalom. Koncert će biti u Velikoj koncertnoj dvorani s početkom u 19 sati.

Dan kasnije, u utorak 15.10.2019., na rasporedu je Happy Manif u Šetalištu Vatroslava Jagića. Happy Manif/Sretni Manifest radosna je i zabavna koreografska šetnja u režiji gosta iz Francuske. U pitanju je site-specific oblik imerzivnog plesa posvećen poznatim koreografima od kraja 19. stoljeća nadalje, koji su svi imali jedan zajednički izvor nadahnuća: prirodu. Plesno druženje u šetalištu bit će u 9 i 11 sati, a sudionici će dobiti slušalice za slušanje glazbene podloge koju su napisali David Rolland i Valeria Giuga, a skladao Roland Ravard. Slijedom razigranih uputa, sudionici odmah postaju izvođači jednog radosnog putovanja.

Srijeda je rezervirana za Gradski muzej Varaždin i MIŠ – Muzej i škola. Mladima će kroz radionicu i predavanje u sklopu Teen Generatora u Gradskom muzeju Varaždin biti približene teme plesa i pokreta. Projekt se odvija u suradnji između umjetničke organizacije VRUM i Stanice – Servisa za suvremeni ples iz Beograda (Srbija), Centra za razvoj koreografije iz Toulousea (Francuska), Lokomotive – Centra za nove inicijative u umjetnosti i kulturi iz Skopja (Makedonija) i međunarodne platforme GENERATOR uz podršku Francuskog instituta u Beogradu i Zagrebu (program Teatroskop) te Ministarstva kulture RH i Zaklade “Kultura nova”. Fokus je na mladima u dobi od 13 do 18 godina, kojima će biti ponuđeno interpretiranje različitih pojava, koje se putem popularne kulture samo površno upoznaju, kako bi im omogućili bavljenje umjetnošću plesa i pokreta na potpuno novi način – kroz procese obrazovanja i osobnog razvoja. Istovremeno, ovim projektom ulaže se u razvoj nove publike suvremenog plesa i doprinosi povećanju kvalitete nastave umjetnosti u školama. Pod nazivom ‘Povijest plesa u 10 naslova’, održat će se radionica u 10 sati i predavanje u 18 sati, u palači Sermage.

Djeca u dobi od 4 i više godina dobrodošla su u srijedu ujutro i prijepodne na Veliku scenu HNK Varaždin. Tamo će naime švicarski ansambl izvesti razigranu predstavu "Zick Zack Puff" te usput otkriti stvorenja izrazito različitih kvaliteta. Kroz zajednička iskustva naučit će kako u različitosti postoji niz mogućnosti, ako udruže snage i nadopunjuju jedni druge. Ova poučna predstava ima i nudi i kreativne načine upotrebe balona, najlonki i hrpe papira. Predstava je na rasporedu u 9 i 11 sati.

Kliker festival nastavlja se u četvrtak, plesnom predstavom koja će zaintrigirati male i velike kreativce, a na Velikoj sceni HNK Varaždin bit će domaćih snaga; Zagrebački plesni ansambl izvest će predstavu ESC ROOM. Predstava je svojom tematikom usmjerena na problem novih generacija – računalne igrice. Najveće fascinacije doživljene u sjedećem položaju ispred ekrana, umjesto izlaska u stvarni svijet umjesto virtualnog, ali i pitanja kada igrice postaju opasne te kako ih prepoznati kao takve, dio su tema ove predstave. Suvremeni ples, približen mladima, u temi bliskoj upravo onima kojima je posvećena - mladima od 10 i više godina, na rasporedu je u 17.10. u 10 sati. Hoće li igrači/plesači prepoznati izlaz iz sobe, doznajte uz ovu dinamičnu predstavu.

U petak će se školarci uputiti u tematiku prepoznavanja vlastitih sposobnosti, tjelesnih mogućnosti, koncentracije, otvaranja osjetilnih razina i slično. Navedeno biti prezentirano u sklopu Klikera u školi, kroz radionicu ‚No work, just play‘, namijenjenu djeci od 10 i više godina. Uz mnoge fizičke kontakt tehnike, Sanja Frühwald koristi improvizaciju kao model kroz koji će se dogoditi neočekivano, a upravo to nepoznato ponajprije ovisi o suradnji s drugima. Cilj je otvoriti percepciju. Na jednak način pristupa se polaznicima svih dobnih skupina. ‘Od rada na osobnom tjelesnom materijalu, promatramo situacije s kompozicijskog gledišta, stvarajući nove skupne situacije, otvaraju se brojne mogućnosti za komunikaciju’, poručuje Sanja polaznicima. No Work & Just Play dio je programa Ministarstva kulture RH "Ruksak (pun) kulture", a dosad je gostovala diljem Hrvatske i svijeta (Beč, Austrija, Granada, Španjolska, Cape Town, Republika Južna Afrika,...).

Važna komponenta čitavog su mladi i kazalište. KLIKER festival će u suradnji s Europskom prijestolnicom mladih (EPM) Varaždin 2022, u sklopu kandidature Varaždina kao prijestolnice mladih, organizirati javnu tribinu s gostima predavačima KLIKER festivala - stručnjacima s područja stvaranja za mladu publiku. Namjera je tribine otvoriti dijalog između kulturnog sektora (javnog i nezavisnog) i mladih kako bismo istražili koliko su zapravo usklađene "ponuda i potražnja" u kontekstu umjetničkih proizvoda, odnosno koliko su ispunjena očekivanja, želje i interesi mlade publike. Također, postavljamo pitanje koja je uloga kazališta u životima mladih, ima li ono ikakav utjecaj na njihov razvoj te koji su zapravo potencijali izvedbene umjetnosti na primjerima gostujućih predavača. Tribina počinje u 18 sati, a za moderaciju je zadužena Iva Nerina Sibila. Gosti tribine su Marina Petković Liker, Vlado Krušić (Kazališni studio mladih HNK Varaždin), Ksenija Krčar, Tim Hrvaćanin.

Navečer se publici predstavlja R.OSA. To je djelo koje je savršeno uklopljeno u poetiku Silvije Gribaudi; Silvia je koreografkinja koja koristi ironiju na zapanjujući način te kroz neformalni jezik stvara intiman odnos s publikom, uprizoruje ekspresije tijela, žene i društvene uloge koje su im dodijeljene. Valja izdvojiti kako je ovo komad u kojem izvođačica predstavlja 'one woman show' te preusmjerava pogled publike koristeći dramaturgiju postavljenu na 10 vježbi virtuoznosti. Ovaj kompleksni uradak na rasporedu je u 19:30 na Velikoj sceni HNK Varaždin i namijenjen je publici od 14 i više godina. Za zaljubljenike u ples i opuštanje, Kliker organizira druženje u Elephant baru uz odličnu glazbu i popratne sadržaje.

Započnite svoju subotu u muzeju. Otkrijte u palači Herzer što se krije iza naslova ‚Od kapljice do oceana‘, no obavezno rezervirajte svoju ulaznicu na vrijeme, jer za ovaj događaj koji će biti izveden u dva termina – u 9 i 11 sati, bit će ograničen broj ulaznica. Na samome početku, mnogo malenih kapljica živi u oblaku. Uskoro, u daljini vidimo još dvije kapljice, Žibi i Tabi, koje lebde u zraku. One se ubrzo pridružuju drugima u oblaku, koji postaje pretijesan za sve te se začuje se grmljavina i Žibi i Tabi odlete iz oblaka. Što se događa dalje, saznajte dolaskom u palaču Herzer i doživite novu interaktivnu predstavu za najmlađe iz ciklusa Iskustvenog labirinta iz Slovenije. Radi se o autorskom projektu samostalnih umjetnika mlade generacije iz različitih područja umjetnosti koji povezuje umjetnost i znanost. Najmlađi kroz suvremeni ples uče o vodenom krugu i plešu zajedno s kapljicama, jer ih predstava kroz igru potiče na kreativan pokret.

U sklopu programa, kao svojevrsna završnica, nudi se tako i program Alfreda Zinole iz Njemačke – Party. PARTY je interaktivna izvedba tijekom koje publika i izvođači zajedno plešu. Odvija se u posebnoj prostoriji s velikim obojenim elementima na zidovima i podu, DJ-em te izvođačima odjevenima u maske i kostime. Tijekom PARTYja sudionici nisu publika, već sam PARTY! Organizatori poručuju: ‚PARTY je naš osobni poziv da se oslobodite, budete divlji i uzdrmate kazalište. Zajedno ćemo izgraditi prostor u kojem možemo plesati i poludjeti.‘. Sam naslov mami sve generacije, stoga nabavite svoju ulaznicu na vrijeme i vidimo se u 18 sati na Sceni Zvonimir Rogoz.

Podsjetimo - zahvaljujući sufinanciranju od strane Grada Varaždina, polaznici varaždinskih osnovnih škola sve će predstave moći pogledati besplatno.

Valja napomenuti kako ima dostatan broj ulaznica u slobodnoj prodaji za petak, 18.10.2019. i izvedbu predstave R.OSA - 10 vježbi za nove virtuoznosti, subotnje izvedbe u palači Herzer - Od kapljice do oceana te Party na Sceni Zvonimir Rogoz. Ulaznice su dostupne na blagajni HNK te na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Označeno u