Očaravajući svijet nadrealnog Matije Skurjenija na izložbi u palači Sermage otvorena do 27. listopada Foto: Ilustracija

Očaravajući svijet nadrealnog Matije Skurjenija na izložbi u palači Sermage otvorena do 27. listopada

Igor Čolaković | 16.10.2019. u 16:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Izložba "Snovi i nadrealne slike" svjetski poznatog samoukog slikara Matije Skurjenija otvorena je 9. listopada u galeriji palače Sermage u Varaždinu.

Na izložbi je izloženo dvadesetak ulja na platnu iz fundusa Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću.- Zagonetno i začudno, zasanjano i začarano slikarstvo Matije Skurjenija predstavlja iznimno značajnu dionicu hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, s relevantnim odjecima i izvan nacionalne kulture. Njegova imaginacija nosi sa sobom teret i zavičajnosti, i sjećanja na mladost i djetinjstvo, ali istovremeno i dramatičnog i tragičnog koje on, na neki način, pretvara u snoviđenje.

Nadahnuće i motivika proizlaze iz umjetnikove najintimnije sfere, iz njegove svijesti i podsvijesti, od osobnih uspomena do kozmičkih uzleta, od slikareve svakodnevice do izvanvremenskih, prapovijesnih i budućnosnih projekcija. Svemu naslikanom Skurjeni je dao pečat neponovljivosti, njegova je posebnost u očaravanju svijeta. Čudo Skurjenijeve kreativnosti sastoji se u metamorfozi običnog i banalnog u zadivljujuće, zapanjujuće i čak zastrašujuće - istaknuo je na otvorenju varaždinske izložbe Matije Skurjenija akademik Tonko Maroević.Fascinantna izložba ovog izvornog slikara nadrealnog, koji je svjetsku slavu stekao izložbom u Parizu 1962. godine, koju je otvorio vodeći teoretičar nadrealizma Andre Breton, prva je u ciklusu izložbi kojom Muzej „Matija Skurjeni“ nastoji domaćoj likovnoj javnosti predstaviti opus ovog iznimnog umjetnika.

- Skurjeni je slikao u duhu toga vremena a da uopće nije bio svjestan što radi. No, zato su nadrealisti znali i iznimno su ga cijenili, prihvaćali su ga kao potpuno ravnopravnog umjetnika. Želja nam je da nove generacije ponovo zainteresiramo za Skurjenija, umjetnika koji nesumnjivo ima najveću europsku težinu - naglasio je Ante Žaja, ravnatelj Muzeja „Matija Skurjeni“, u kojem je pohranjeno više od 380 slika, crteža i grafika ovoga slikara.

U palači Herzer u srijedu je održan i stručni skup "Matija Skurjeni – život, umjetnički rad, ostavština”, koji su organizirali Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, na kojem su o životu i umjetničkom radu Matije Skurjenija govorili akademik Tonko Maroević, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, Ante Žaja, ravnatelj zaprešićkog muzeja, dr. sc. Vladimir Huzjan,upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU, te mr. sc. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Izložba - Snovi i nadrealne slike, Matije Skurjenija, u galeriji palače Sermage za razgled će biti otvorena do 27. listopada.