Obilježena 80. obljetnica I. filatelističke izložbe u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 21.1.2017. u 15:21h | Objavljeno u Društvo

Kavana Novak, 1920. godina, srijedom navečer u 18 sati sastajali su se… Tim riječima Željka Pintarića započelo je otvorenje izložbe kojom se obilježila 80. obljetnica I. filatelističke izložbe održane davne 1937. godine u Varaždinu. Na 27. izložbenih listova ispričana je priča o počecima i povijesti filatelije u Varaždinu.

Prvi pisani trag Filatelističkog društva Varaždin postoji iz 1920. godine, gdje se navodi da su se srijedom navečer u 18 sati u kavani „Novak“ okupljali tada imućniji studenti. Prvi službeni trag društva vidljiv je iz dokumenta kojim Kraljevina Banska Uprava Banovine Savske prihvaća pravila za rad filatelističkog društva, 30. 4. 1934. godine.

Prva izložba društva, a kao takva i prva gradska izložba u Jugoslaviji, održana je 17. 1. 1937. godine u prostoru HNK-a Varaždin. Zanimljivo je da je zbog pravila koja su vrijedila u ono doba izložba trajala samo jedan dan. Već u jutarnjim satima zabilježeno je više od 500 posjetitelja. Cijena ulaznice za starije osobe bila je tri dinara, a za mlađe samo dinar. Druga izložba društva održana je 1940. godine. Na području Jugoslavije izložba održana u većem gradu bila je tek 1941. godine, u gradu Osijeku.

U čast dugoj filatelističkoj tradiciji, u nazočnosti velikog broja filatelista, djelatnika Hrvatske pošte i zainteresiranih građana, otvorena je izložba u prostoru Hrvatske pošte u Varaždinu. Izložbu je otvorio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković, koji je zahvalio svim filatelistima na predanoj ljubavi i vrednovanju filatelije. Pritom je naglasio kako su oni time nositelji povijesti i tradicije svoga kraja jer poštanskom markom, kao ambasadorom kraja, povijesti i kulture, njeguju dio identiteta države.

Uime Hrvatske pošte voditeljica područja Jasna Petrović osvrnula se na izdavački dio filatelističkih maraka u proteklih 25 godina. U govoru je istaknula odličnu suradnju s društvom, entuzijastom i filatelistom Josipom Jelenečkim te mladim filatelistima osnovnih i srednjih škola, čiji je broj neprestano u porastu.

U povodu izložbe Hrvatska pošta izdala je prigodni žig, a otvorenje je dobilo puni sjaj tortom i „poštaricom“ u tradicionalnoj uniformi.

Izložbu je besplatno moguće vidjeti svaki radni dan u prostoru Hrvatske pošte, na adresi Trg Slobode 9, Varaždin.

Galerija slika