O pjesničkoj zbirci fra Bone Šagija piše Mirko Varga

Napisao/la: Mirko Varga -

U Varaždinu je objavljena druga pjesnička zbirka patera Bono Šagija pod biblijskim nazivom “Pristupite k njemu kamenu živome”. Povodom njegove zlatne mise predstavljena mu je prva pjesnička zbirka pod nazivom: “Moj hod s Gospodinom”. Predgovor potpisuju suradnice i suradnici župe Sv. Vida “Božjeg naroda” u kojoj pater Bono djeluje od 1961. godine do umirovljenja a čiji je i začetnik po želji Nadbiskupa Franje Šepera.

Riječ je o vrsnom teologu koji je do sada objavio 17 knjiga teološke tematike prožete suvremenom kršćanskom duhovnošću te praktičnom problematikom redovništva i Socijalnim naukom Crkve. Njegova razmišljanja o aktualnim temama čitatelji mogu čitati u njegovoj kolumni pod nazivom: “U sadašnjem trenutku” koju objavljuje katolička obiteljska revija Kršćanske sadašnjosti KANA. Nakon što je 1960-tih godina ukinut vjeronauk u školama prvi je u Zagrebu organizirao REDOVNI tjedni vjeronauk u ŽUPI za srednjoškolce i studente. Dokazao se svojim djelima o aktuelnim temama ali i kao vizionar budućih događanja jer je prvi napisao te upotrijebio sintagmu “grijeh struktura” koja se kasnije nažalost duboko ukorijenila u naše društvo.

Za svoj kontinuirani rad dobio je mnoga priznanja i nagrada. Ističem terminološki najvažnije. Bivši predsjednik RH Ivo Josipović dodijelio mu je odlikovanje “Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića” za znanost a Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku dodijelilo mu je Ekumensku povelju.

Njegova najnovija pjesnička zbirka podijeljena je u cikluse: Moj stih, Uz imendane u Varaždinu i Zagrebačkoj Dubravi, Razne pjesme, Zapisi trenutka, O Bože, otvori vrata srca ljudskoga, Ti Gospodine ljubiš sva bića, Doček pred neizrecivim te Pogled dižem k Tebi. Pjesme u zbirci ne slijede strogo tematiku već se nižu spontano, kao da pjesnik ne želi ograničavati čitatelja već mu nudi slobodu, tj. daje mu na volju da sam bira redoslijed čitanja i stvara logički sud. Kada progovara nakraju o naslovnoj pjesmi poslušajmo nadahnute riječi patera Bone te ih pokušajmo (za)živjeti:

“Sestre, braćo, predraga
Hajd’mo Kristu svom,
Pristupimo mu radosni
On gradi sveti Dom.

K njemu svi pohrlimo,
On je kamen živ
A mi smo živo kamenje
Ugradimo se s Njim!
( “Pristupite k njemu kamenu živomu” )

Za nakladnike se potpisuje: dipl. iur. Marija Martinez, pripremu i tisak obavila je renomirana nakladnička kuća “Tonimir” koju godinama uspješno vodi gospodin Stjepan Juranić.
Priredio: mr. Mirko Varga

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.