Nova sezona varaždinskog HNK otvorena predstavom "Iluzije": Istine i laži o životu i ljubavi

Igor Čolaković | 9.9.2019. u 10:08h | Objavljeno u Društvo

Nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu otvorena je u subotu, 7. rujna, hrvatskom premijerom predstave - Iluzije, suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, koju su režirali Julia Klier i Dražen Krešić. Predstava je postavljena u sklopu europskog projekta - Čipka iluzija.

Predstava Iluzije, Ivana Viripajeva, najizvođenijeg suvremenog dramskog pisca, kojega kritika naziva - Čehovom našeg vremena, priča je o dva bračna para, koji nakon 50 godina braka, suočeni sa smrću, pričaju o svojim životima i ljubavima. No, njihovu životnu priču na sceni u fragmentima, kroz niz epizoda, „pričaju“ mladi glumci - Katarina Arbanas, Tena -Antonija Torjanac, Nikša Eldan i Mirta Polanović, koji dojmljivo govore o njihovim ljubavima i nadama, iznevjerenim očekivanjima, životnim razočaranjima i žudnjama. U predstavi nastupaju i čipkarice iz Lepoglave - Božimira Čretni, Štefica Dubovečak, Ružica Kučar, Josipa Rudec i Karmen Šoštarić, te Mirko Varović.

- Iluzija silinom kazališne imaginacije postaje zbilja, priča se pretapa s oživljavanjem likova, neposredni doživljaj „drugoga“ postaje naše osobno iskustvo, dio našeg života - rekli su o ovoj zanimljivoj predstavi redatelji Julia Klier i Dražen Krešić.
Dramaturginja predstave je Vesna Kosec - Torjanac, glazbu za predstavu skladao je Nigel Osborne, dizajner zvuka i suradnik za scensku glazbu bio je Davor Rocco, kostimografi su Žarka Krpan i Yulia Subbotina, scenografi predstave - Dražen Krešić, Julia Klier i Yulia Subbotina, a dizajner video projekcija i rasvjete je Martin Šatović.

Predstavu Iluzije publika će u varaždinskom kazalištu imati prigodu vidjeti i 12., 13. i 14. i 16. rujna, od 19 sati i 30 minuta na Pozornici HNK u Varaždinu, te u Domu kulture u Lepoglavi, 15. rujna. Ulaznice za predstavu su besplatne i dostupne su na blagajni kazališta.