Nakon veličanstvene izvedbe u Varaždinu, Carmina Burana oduševila i u Mariboru Foto: Varaždinska županija; Glazbena škola Varaždin

Nakon veličanstvene izvedbe u Varaždinu, Carmina Burana oduševila i u Mariboru

Varaždinske vijesti | 17.9.2019. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

Nakon što su u subotu oduševili izvedbom Carmine Burane u Varaždinu, učenici Glazbene škole u Varaždinu, mariborskog Konzervatorija za glazbu i balet, članovi zbora Chorus Angelicus te solisti Ivana Lazar, Armando Puklavec i Danilo Kostevček briljatnu su izvedbu ponovili pred mariborskom publikom.

U tamošnjem kazalištu tražila se ulaznica više za koncert kojim je ravnao profesor mariborskog konzervatorija Slavko Magdić, koji je kao i njegova varaždinska kolegica Dada Ruža proteklih mjeseci intenzivno pripremao izvedbu jednog od najpoznatijih djela 20. stoljeća - kantate njemačkog skladatelja Carla Orffa.

Među brojnim ljubiteljima glazbe koji su dugotrajnim pljeskom nagradili mlade glazbenike i soliste bili su i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, županijska vijećnica Vlasta Cindrić, hrvatski počasni konzul Šime Ivanjko, hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grigić, mariborski gradonačelnik Saša Arsenovič, predsjednik parlamenta Dejan Židan te ministar obrazovanja Jernej Pikalo, kao i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr.sc. Davor Matačić te ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

- Naša Glazbena škola je ovime dokazala da je zaista u samome vrhu što se tiče kvalitete, osim što je rasadnik mnogih glazbenih talenata, škola surađuje s mnogim uglednim institucijama na ostvarivanju ovako lijepih projekata – rekao je zamjenik župana Vugrin te čestitao svim izvođačima na izvedbi.

Predsjednik slovenskog parlamenta Židan također je čestitao mladim glazbenicima i istaknuo kako je koncert bio veličanstven događaj, a mariborski gradonačelnik Arsenovič dodao kako je sinoć bilo vrlo lijepo biti gradonačelnik Maribora.

Projekt "Drava nas spaja" u sklopu kojeg je izvedena Carmina Burana povezao je Maribor i Varaždin, a ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić naglasio je:

- Nakon odlične izvedbe u Varaždinu ova mariborska šlag je na ovoj kantata torti. Predivno je bilo ponovno slušati ove mlade glazbenike kojima će ova izvedba sigurni smo biti lijepa uspomena, ali i poticaj za stjecanje novih znanja. Nama u Glazbenoj školi i u Koncertnom uredu Varaždin, koji je bio organizator koncerta ovo je vjetar u leđa za nove projekte. Ponosno možemo reći da je 7000 ljudi čulo Carminu Buranu u novom ruhu s predanim mladim glazbenicima.

Dirigentica varaždinskog koncerta Dada Ruža, voditeljica dječjeg zbora varaždinske Glazbene škole, Anđelko Igrec, voditelj zbora Chorus Angelicus i Peter Novak Smolić, voditelj zbora iz Maribora, i na mariborskom koncertu primili su kao i njihovi učenici ovacije, a zadovoljstvo ostvarenom suradnjom i koncertima o kojima će se još dugo pričati i uvijek sjećati zasigurno su im najveća nagrada za, kako je rekla prof. Ruža, mukotrpan trud koji se u potpunosti isplatio.

Carmina_Burana_Maribor__1.jpg

Carmina_Burana_Maribor__2.jpg

Carmina_Burana_Maribor_3.jpg

Carmina_Burana_Maribor_4.jpg