Nakon „Kajkavskih popevki“, danas radionica, gastro izazov i „Mali Kralević“, odnosno Mali princ na kajkavskom

vv / grad novi marof | 18.1.2020. u 06:13h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u petak je počeo trodnevni Kajkavski vikend. Održava se po četvrti put, što govori da su organizatori pogodili s tom vrstom manifestacije, koja građanima Novog Marofa i šire okolice nudi sadržaje vezane uz tradicijsku kulturu, koja ima svoju brojnu publiku, što najbolje potvrđuje to da su ulaznice i ove godine prodavane u rekordnom roku.

– Uvijek je to treći vikend u siječnju i započinjemo ga otvorenjem izložbe. Ove godine to su rukotvorine Blanke Škiljan. Ona je svestrana, samouka umjetnica iz Podruta. Gospođa je '44. godište, ali je vrlo aktivna i na svim našim kulturnim događanjima, kao i na webu i na facebooku, pravi je primjer cjeloživotnog učenja – veli Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek, koja za sljedeću, petu godinu, najavljuje poseban koncert, koji će zasad ostati tajna.

Nakon otvorenja izložbe, uslijedio je koncert „Kajkavskw popevke“. Ove su godine velika dvorana Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ popunjena je zahvaljujući nastupima Natalije Zrinski, Dore Vuraić, Juraja Galine, etno dua Goga & Željko, Zvonimira Gažića, Dečki 'z bregov i Ivice Pepelka.

kajkavski_vikend_01.JPG

Kako je ukazao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač na otvorenju 4. Kajkavskog vikenda, ova manifestacija svojim sugrađanima nudi zanimljive sadržaje, ali i čuva nešto što ne smijemo zaboraviti niti zapostaviti.

 – Novi Marof je dio kajkavskog govornog područja. Kaj je najstariji jezik u Hrvata. Treba ga njegovati, da ne dozvolimo da se zaboravi, pogotovo bogatstvo kajkavskog jezika i kajkavskog izričaja. Od sela do sela kajkavski ima svoje specifičnosti. Danas sve više standardni jezik ulazi u govor ljudi, tako da je važno da čuvamo kajkavski jezik i kajkavsku kulturu. Ona ima o čemu govoriti, ona je prebogata, ona opisuje naš kraj i moramo se svojim jezikom ponositi. Često puta kajkavci kad odlaze u druge krajeve zaborave svoj kaj i možemo reći da se srame. Upravo je ovaj način promocije kajkavskog izričaja i narodnog stvaranja prilika da se to sačuva i da se kajkavski jezik govori – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Nakon otvorenja izložbe rukotvorina Blanke Škiljan i koncerta Kajkavskih popevki, 4. Kajkavski vikend u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu nastavlja se u subotu u 15 sati prezentacijom rada i radionicom udruga koje njeguju tradicijske običaje te, prošle godine prvi put organiziranim, gastro izazovom. Ove godine su to varivo i slatki kolač, a za to su se javile žene iz Udruge žena Ključ, Majda Trubelja i Snježana Kovač. U 17 sati bit će predstavljen prijevod Malog princa na kajkavski – „Mali Kralević“, a u 19 sati nastupit će Dramska udruga KAJ s monodramom „Nekad i sad“.

Kajkavski će vikend završiti u nedjelju, kada u 16 sati počinju „Dječji kajkavski dani“. Ovogodišnji je natječaj na temu „Čez oblok dok poluknem“ i pristigla je 31 pjesma.