Najzlokobnije knjige u ljudskoj povijesti: U Gradskoj knjižnici o povijesti grimorija govorit će Kristijan Petrović

Igor Čolaković | 13.5.2021. u 20:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Što su grimoriji i od kuda dolaze, tko ih je pisao i tko se usudio čitati te najzlokobnije knjige sa skrivenih polica drevne povijesti zainteresirana publika moći će saznati na predavanju koje će o ovim priručnicima magije u petak, 14. svibnja, u varaždinskog gradskoj knjužnici održati varaždinski novinar Kristijan Petrović.

- Bez obzira koliko se god o tim knjigama pričalo ispod glasa, skrivalo ih se, a zbog njihovog posjedovanja mnogi su završili i na lomači, grimoriji su postali prilično tražena literatura koja je svoju popularnost stekla tijekom srednjeg vijeka. Zahvaljujući baš grimorijima mogli ste se izliječiti, zadobiti nečiju ljubav, pronaći blago, steći slavu i bogatstvo, osvetiti se ili nekog – ubiti. Grimoriji su uvijek nudili brzo i efikasno riješenje. No, za takvo što ste ipak trebai kontaktirati ‘izvođače radova’, sile s kojima su tek rijetki izašli na kraj, a mnogi izgubili razum ili prošli još gore kudikamo gore. Clavicula Salomonis, Legemeton, Goetia, Arbatel, Ciprijanova knjiga, Knjiga Abramelina maga, samo su neki od naslova grimorija pomoću kojih ste mogli prizvati entitete - istaknuo je Kristijan Petrović u najavi predavanja o grimorijima.

Predavanj će početi u 19 sati, a moći će se pratiti i online na stranici Gradske knjižnice i čitaonice ‘Metel Ožegović i na stranici ‘The Dark Storyteller’.