Na 6. MOP Špancirfestu bogat i besplatni program: radionice, izložbe, filmovi...

VV | 11.5.2017. u 12:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon prošlotjednog službenog otvaranja 6. MOP Špancirfest multimedia festivala u Galerijskom centru Varaždin, u narednim danima očekuje nas bogati i besplatni program otvoren za zainteresiranu javnost.

Tako u četvrtak program kreće u palači Herzer s početkom u 14 sati radionicom MOP NodeSchool u suradnji s JavaScript ekipom iz Zagreba. Riječ je o dvodnevnoj radionici gdje će zainteresirani studenti imati prilike učiti o najnovijoj tehnologiji programiranja, te vidjeti kako nastaju aplikacije poput Facebooka, Twittera, Instagrama i sl.

U 17 sati bit će predstavljanje ilustracija bivšeg studenta Sveučilišta Sjever Brune Rođaka, nakon čega počinje predavanje Maje Rašić pod nazivom Web.burza – od ideje do prototipa u pet dana dizajn sprint metodom. U 18 sati agencija 404. održat će predavanje pod nazivom Kako javnosti ispričati priču o umjetnosti.

U 18.30 sati u Galerijskom centru Varaždin, uz već prije predstavljene fotografije studenata Sveučilišta Sjever, očekuje nas predstavljanje prostorne instalacije umjetnika Marka Šošića pod imenom "Orion Somniator" (Orion sanjač). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti samo u potpunom mraku.

Program se nastavlja u kinu Gaj u 20 sati hrvatskom premijerom njemačkog dokumentarnog filma „Raw Chicks.Berlin“ u kojem upoznajemo jedanaest audio umjetnica s adresom u Berlinu među kojima je i Varaždinka Ksenija Ladić. Nakon projekcije bit će održan razgovor s redateljicom filma Beate Kunath i Ksenijom Ladić, jednom od glazbenica portretiranih u dokumentarcu. Predah nakon prvog dana očekuje nas u cafe baru Lavra.

Spomenimo da još uvijek traju prijave na radionice za djecu osnovnoškolske dobi, a koje će biti održane u petak i subotu. Prva radionica za djecu viših razreda osnovne škole pod imenom „Zastavljamo“ očekuje nas u petak, a vodi je Una Rebić - prijava.

Drugu pod imenom „Sva sila papira“ vodit će Maja Jandrić, a održat će se u subotu, i to za djecu nižih razreda osnovne škole - prijava. Obje radionice organizirane su u suradnji s Hrvatskim društvom dizajnera kroz program pod imenom HDD Dizajn početnica. Treća radionica za osnovnoškolce otkriva početke baratanja BBC-jevim micro:bit-ovima koje u osnovne škole uvode entuzijasti pod imenom Croatian makers.

Riječ je o novoj tehnologiji koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radionica je organizirana u suradnji s POU Varaždin i Fakultetom organizacije i informatike - prijava.

Cjelokupni program možete preuzeti ovdje ili pronaći na službenim internetskim stranicama festivala.