Među dobitnicima priznanja Etnografskog muzeja čak njih šest je iz Lepoglave Foto: Grad Lepoglava

Među dobitnicima priznanja Etnografskog muzeja čak njih šest je iz Lepoglave

Varaždinske vijesti | 30.10.2019. u 13:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Obilježavajući 100 godina postojanja, Etnografski muzej iz Zagreba dodijeli je priznanja ustanovama, institucijama, udrugama, pojedincima i drugima s kojima je ostvario dugogodišnju uspješnu suradnju. Među dobitnicima ovih vrijednih priznanja je čak šest s područja Grada Lepoglave - Grad Lepoglava, Međunarodni festival čipke, Ekomuzej Lepoglava, Zadruga lepoglavske čipke, Čipkarsko društvo Danica Bresler i Mirko Varović.

- Priznanja dobivena od ovako eminentne ustanove potvrda je vrijednosti našeg rada na očuvanju naše kulturne baštine čije je bogatstvo neizmjerno i prepoznato na svjetskoj razini, a što potvrđuje i UNESCO-ov status nematerijalnog kulturnog dobra dodijeljen lepoglavskom čipkarstvu. Dobivena priznanja potvrda su i odlične suradnje s Etnografskim muzejom odnosno činjenice da u brigu za našu baštinu, što je izuzetno važno, uključujemo struku – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić čestitajući Etnografskom muzeju na stoljeću uspješnog rada i djelovanja.

Priznanja dodijeljena povodom 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja laureatima su uručena na prigodnoj svečanosti održanoj u Zagrebu.

Inače, Etnografski muzej osnovan je 1919. godine i od tada do danas bavi se prikupljanjem, čuvanjem, muzeološkom obradom, istraživanjem i izlaganjem predmeta tradicijske kulture.