„Mali princ“ postaje „Mala princeza“ u režiji Julie Klier

V.V. | 13.10.2016. u 20:34h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 15. listopada, u varaždinskom HNK na Sceni Zvonimira Rogoza u 19 sati premijerno će se održati predstava za mlade „Mala princeza“ po motivima romana „Mali princ“ Antoinea de Saint Exuperyja. Režiju ove predstave potpisuje mlada redateljica Julia Klier čiji je dokumentarni film prošle godine u kategoriji studentskog filma osvojio glavnu nagradu na Sarajevo Film Festivalu.

Julia Klier je filmsku, kazališnu i radio režiju studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a hrvatskoj publici predstavila se 2014. godine gostovanjem ispitne predstave „Lekcija“ također u HNK Varaždin. Nakon toga 2015. godine dokumentarnim filmom „Vejda: Začarani svijet vila“ osvaja glavnu nagradu u kategoriji studentskog filma na Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj put Julia se varaždinskoj publici predstavlja „Malom princezom“, predstavom za mlade prema motivima romana „Mali princ“ francuskog pisca Antoinea de Saint Exuperyja. Istražujući dijete u sebi, promijenila je Malog princa u Malu princezu. Priča se događa danas i ovdje, a kroz različite likove progovara se o manama i problemima društva.

Mala princeza, pametna i znatiželjna, no životno neiskusna djevojčica s asteroida B 612, zatekla se u velegradu na Zemlji gdje poznaje tinejdžere Zmiju, Lisicu i Bijednog Cvjetića te s njima kreće u avanturu. Na putu susreću Pijanca, Kraljicu, Oholicu i još mnoge odrasle kroz koje uči o apsurdnosti ozbiljnog, pobrkanim vrijednostima i nerazumijevanju.

Predstava je nastala u suradnji s Kazališnim studijom mladih HNK u Varaždinu, Prvom gimnazijom Varaždin, Drugom gimnazijom Varaždin te Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb. Tekst i režiju potpisuje Julia Klier, dramaturginja je Emina Omerović, kostimografkinja je Žarka Krpan, a za scenografiju je za zaslužna Eva Vučković. Skladanjem i dizajnom zvuka bavio se Vid Novak Kralj, za koreografiju je zaslužna Davorka Čorko Rodeš, dok su asistenti režije Dražen Krešić i Jelena Jambrošić Barnjak.

U predstavi likove utjelovljuju Janja Šestak (Mala princeza), Karla Aračić (Lisica), Jura Ruža (Zmija), Jelena Jambrošić Barnjak (Bijedni cvjetić), Ljiljana Bogojević (Kraljica), Ozren Opačić (Poslovni čovjek), Ivana Zanjko (Trgovkinja), Barbara Rocco (Znanstvenica), Darko Plovanić (Noćobdija), Zdenko Brlek (Skretničar), Nikša Eldan (Oholica) i Zvonko Zečević (Pijanac).

U sklopu priprema za predstavu, u varaždinskoj su sinagogi 8. i 9. listopada četiri mlade umjetnice - Elena Štrok, Sara Grubić, Laura Sajko i Eva Vučković, studentice na Akademiji likovnih umjetnosti, oslikavale platna koja će se u predstavi koristiti kao elementi scenografije.

Predstavu možete pogledati ove subote i nedjelje, 15. i 16. listopada, u 19 sati na Sceni Zvonimira Rogoza ili 17., 19. i 21. listopada u jutarnjem terminu i podsjetiti se što je to očima nevidljivo. Cijena ulaznice je 30 kuna, a sve informacije o predstavi možete pratiti na istoimenoj Facebook stranici

Galerija slika