U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba pod nazivom „Lupino: New York 1984.- 1995.“

Lupino izlaže fotografije u Rijeci, a skulpture i slike u New Yorku

| 25.3.2017. u 11:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U jednom mjesecu dvije izložbe recentnih i ranijih radova, i to na potpun različitim stranama svijeta, Rijeci i New Yorku, nesumnjivo su dokaz stvaralačke snage, upornosti i vrijednosti stvaralaštva 65-godišnjeg Stephana Lupina, čiji se radovi od ovog mjeseca mogu vidjeti u Muzeju grada Rijeke i u klubu Domenica Vacce.

U Muzeju grada Rijeke početkom mjeseca otvorena je izložba fotografija i skulptura Stephana Lupina pod nazivom „Lupino: New York 1984.- 1995.“, čiji okosnicu čini tridesetak fotografija nastalih tijekom života fotografa u spomenutom gradu, a uz njih postavljeno je i nekoliko skulptura novijeg datuma koje će tu biti do 5. travnja.

Izložene fotografije dio su zbirke Milana Krivde, kolekcionar rodom iz Donjeg Miholjca, koji ih je otkupio u Njemačkoj gdje je su svojedobno poslužile za izradu fotomonografije.

- Nije bilo lako prikupiti ove vrhunske fotografije Lupina. Osim što koštaju, trebalo je i vremena za to, ali mi je sada drago da smo ih uspjeli dobiti. Neke od njih i sam je Lupino vidio tek nakon tridesetak godina. Velika je razlika od fotografije do fotografije. Neki od njih su vrhunska majstorska djela, a gotovo sve su bitne jer svjedoče o njegovom umjetničkom radu i usponu - rekao je Krivda prilikom otvorenja izložbe u prostoru gdje je Lupino imao izložbu i prije desetak godina.

Lupino se prisjetio svog najintenzivnijeg stvaralačkog razdoblja u New yorku kada je posao modela zamijenio fotografskim.

- Moje fotografije uvijek su bile prepoznatljive i posebne. Nikad nisam bio pin-up fotograf - napomenuo je Lupino, dodavši da je New York nekad je bio centar umjetničkog života, dok je danas „komercijala“.

Usprkos tome ili možda baš zbog toga, Lupino je u New Yorku 23. ožujka otvorio izložbu u klubu  talijanskog dizajnera Domenica Vacce koji je kao svojevrsni zaštitni znak svog butika na Petoj aveniji odabrao njegovu skulpturu Fire Women koja se tu nalazi od otvorenja prestižnog prodajnog prostora prije godinu dana.  Sada se tu varaždinski umjetnik predstavlja s osam skulptura, pet slika i tri fotografije akta.

Bude li dobrih odjeka ove izložbe, kao i iz Njemačke gdje bi Lupino također mogao izlagati nakon dobrih ocjena tamošnjih kritičara, još više će se otvoriti mogućnost suradnje i s poslovnim ljudima iz Kine koji su zainteresirani za korištenje njegovog imena kao brenda za razne proizvode.