Ludbrežanin Aleksandar Horvat dobitnik nagrade Matice Hrvatske za pjesmu "Klanjec"

VV | 16.6.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Krajem proteklog mjeseca održan je Recitala suvremenoga kajkavskoga pjesništva “Dragutin Domjanić” – Sv. Ivan Zelina 2020. Recital se održava već 39 godina, a okuplja autore pjesama pisanih kajkavskim jezikom. Svaki autor se na prethodno raspisani natječaj može prijaviti s najviše šest dosad neobjavljenih pjesama.

Povodom Recitala tiska se i prigodni zbornik u koji su objavljeni najbolji radovi prema odluci članova stručnog ocjenjivačkog tijela Recitala. Ove godine u zbornik su uvrštene 73 pjesme, a među njima i dvije pjesme našeg Ludbrežanina Aleksandra Horvata. Pjesma „Klanjec“ dobila je i nagradu Matice Hrvatske.

- Neje to prva nagrada, niti Oskar, tek je jedna od deset još bolših, ali je za moj kaliber i pesnički staž čist lepo veselje i vredni spomenek. Vupam verovati da bi Karlek bil ponosen na nas kajkavce, a mi ftiči kajkaviči se punog srca veselimo sakomu vetru v hrbet koji nam govori: dobro je, idemo dale, dok smo mi živi, živ je i kaj. Kak sam na recitalu nikaj ne trebal govoriti, se v ovi priliki zafalim sima radi kojih sam tu gde jesam vu tem kajkavskem svetu, posebno mojim kajkavskim putokazima i onima kaj mašeju kraj steze. I fala Zelini - poručio je to Horvat.