Ludbreg: Počinju 2. Dani Bože Hlasteca Foto: Grad Ludbreg

Ludbreg: Počinju 2. Dani Bože Hlasteca

I.D./Varaždinske vijesti | 19.1.2017. u 08:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica "Mladen Kerstner" organizira 2. Dane Bože Hlasteca. Program počinje u četvrtak 19. siječnja programom pod nazivom "Kajem kroz kraj – Božo Hlastec Varaždinu, Varaždin Boži Hlastecu".

Program će se održati u palači Herzer u Varaždinu s početkom u 19 sati. Pjesme Bože Hlasteca kazivat će Snježana Hranić, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat. Sudjelovat će i pjesnici Zoran Perović i Đurđica Runtas iz Samobora te Tugomir Orak, Ružica Juras, Ružica Marusić-Vasilić, Zlata Bogović, Barica Pahić Grobenski i Slađana Benkus iz Varaždina.

Dan kasnije, u petak 20. siječnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Mladen Kerstner" bit će otvorena izložba “Poezija umjetnosti”, a riječ je o izložbi slika inspiriranih Hlastecovim pjesmama. Otvorenje izložbe je u 18 sati, a u 18.30 sati počinje predavanje Jele Maresić pod nazivom “Pjesništvo Ludbrežanina Bože Hlasteca u književnojezičnom vremenskom kontekstu”.

Program se potom nastavlja u nedjelju 22. siječnja u Galovićevom domu u Peterancu. Program pod nazivom “Galovićeva zima s Božom Hlastecom” počinje u 14 sati. U programu sudjeluju GKČ Mladen Kerstner, OŠ Fran Galović Peteranec, OŠ Fran Koncelak Drnje, “Konaki”, udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novog Virja, MH Ogranak u Koprivnici. U glazbenom dijelu sudjeluje Bemian duet i Mirna Kosec, učenica Osnovne glazbene škole Ludbreg.

U sklopu ovogodišnjih Dana Bože Hlasteca bit će održani i dječji programi. Tako će u četvrtak 19. siječnja i petak 20. siječnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Mladen Kerstner” učenici četvrtih razreda imati sat kajkavskog jezika na temu jedne odabrane Hlastecove pjesme. U četvrtak će to biti: Gibanice, Velika je Benja i Hižica vu snegu, a u petak Hižica vu snegu. Školski sat na temu "Hlastecove pjesme Ludbregu" bit će održan i u Osnovnoj školi Sveti Đurđ i to 24. siječnja. Ludbreški srednjoškolci također će imati sat na kajkavskome jeziku s temom Hlastecovih pjesama i to 25. siječnja.

Program će završiti 26. siječnja u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje programom “Mališani Ludbrega Boži Hlastecu”. Program izvode dječji vrtići Radost, Smjehuljica i Iskrica, a početak je u 17 sati.

Označeno u