London Händel Festival i Glazbena škola u Varaždinu nastavljaju suradnju Foto: Glazbena škola Varaždin

London Händel Festival i Glazbena škola u Varaždinu nastavljaju suradnju

Varaždinske vijesti | 6.2.2021. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

London Händel Festival svake godine tradicionalno organizira izvedbu Händelova oratorija „Mesija“ u crkvi St. George u Londonu, a sam skladatelj, Georg Friederich Händel, koji je većinu svojeg života proveo u Londonu, u toj je crkvi bio aktivan kao župljanin i kao glazbenik.

Budući da u uvjetima pandemije nije bilo moguće održati festival na uobičajeni način, organizatori su osmislili projekt „Messiah Reimagined“ kako bi se prilagodilo trenutnim epidemiološkim mjerama. U zanimljivoj kombinaciji nastupa uživo u crkvi, uz sudjelovanje dirigenta, solista i orkestra, te izvedbe na daljinu, u kojoj su sudjelovali zborovi, umjetnički je ravnatelj London Händel Festivala Laurence Cummings dirigirao prvom izvedbom 3. prosinca 2020. U pjevanju zborskih stavaka izmjenjivalo se nekoliko različitih zborova, a početni i završni zbor, te glasoviti stavak „Hallelujah!“ izvodio je jedan veliki međunarodni zbor.

Potaknuto tim uspjehom, vodstvo London Händel Festivala odlučilo je organizirati još jedan takav koncert na Uskršnji ponedjeljak, 5. travnja 2021. Na poziv organizatora, velikom međunarodnom zboru pridružit će se i članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Dade Ruža.

Time se nastavlja suradnja započeta još u vrijeme kada se u Varaždinu održavala Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“ (1999.-2015.), na kojoj je Laurence Cummings podučavao čembalo, dirigirao glazbeno-scenskim projektima te bio umjetnički ravnatelj.

Projekt „Messiah Reimagined“ učenicima varaždinske Glazbene škole donio je mnoge nove izazove i poticaje. Prije svega, to je sudjelovanje u izvedbi jednog od kapitalnih djela glazbene literature, pod umjetničkim vodstvom jednog od vodećih autoriteta za glazbu G. F. Händela. Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić ističe kako je ponosan što se učenicima pružila prilika sudjelovati na jednom takvom međunarodnom projektu, u društvu svjetski poznatih izvođača.

Glazbeno obrazovanje, koje se u mnogome razlikuje od ostalih obrazovnih područja, u uvjetima pandemije mora pronalaziti razne alternativne načine podučavanja, a prigode poput ove suradnje pružaju mladim glazbenicima poticaj i inspiraciju u njihovom školovanju. Voditeljica komornog vokalnog ansambla Dada Ruža naglasila je kako je projekt učenicima pružio poticaj i za razvoj digitalnih kompetencija, za usavršavanje znanja engleskog jezika te za povezivanje s velikom međunarodnom zajednicom glazbenika koji sudjeluju u tom projektu, a iako je tijek priprema i rada na projektu bio prilično intenzivan, svi su oduševljeno prihvatili sudjelovanje na ovom projektu.

Magdalena Briševac, Klara Blažunaj, Maria Horvatić, Darija Gazdek, Ema Kovačić, Lora Breški, Lara Beata Tomičić, Marija Magdalena Kočila, Nikolina Cirimotić, Dorijan Stipčić, Gabrijel Barjaktarević, Lovro Štefan, Vid Ilčić, Ivan Ilčić i Sebastijan Nedeljko dio su ovog projekta, dok ime se u dionici tenora pridružio pridružio Mislav Lucić, bivši učenik varaždinske Glazbene škole, a sada student prve godine Muzičke akademije Zagreb u klasi Tomislava Mužeka.

Voditeljica zbora Dada Ruža istaknula je kako su svi koji sudjeluju u projektu vrlo zahvalni kolegama i prijateljima iz London Händel Festivala na ovom vrijednom poticaju iz kojeg su mnogo naučili. Entuzijazam za zborno muziciranje, koji se preselio na internet, donekle im nadoknađuje nedostatke ove situacije, do trenutka kad će opet moći zajedno nastupati uživo. Do tada, London Händel Festival planira još jednu izvedbu „Mesije“ online, za koju je Glazbenoj školi u Varaždinu već ponuđen i novi vid suradnje.

London_Handel_FestivalGlazbena_skola_u_Varazdinu_1.jpg

London_Handel_FestivalGlazbena_skola_u_Varazdinu_2.jpg

London_Handel_FestivalGlazbena_skola_u_Varazdinu_3.jpg

London_Handel_FestivalGlazbena_skola_u_Varazdinu_4.jpg

London_Handel_FestivalGlazbena_skola_u_Varazdinu_5.jpg