KUD-u Mak prvo mjesto na 4. Susretu čuvara Hrvatske etno baštine u Filderstadtu Foto: KUD Mak

KUD-u Mak prvo mjesto na 4. Susretu čuvara Hrvatske etno baštine u Filderstadtu

V.M./Varaždinske vijesti | 25.10.2016. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Kulturno-umjetničkom društvu Mak iz Trnovca pripalo je prvo mjesto na 4. Susretu čuvara Hrvatske etno baštine održanom 22. listopada u Filderstadtu kraj Stuttgarta u Njemačkoj.

Organizator smotre bili su Folklorno društvo Ruža iz Filderstadta i  , a sudjelovalo je 16 društava iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U konkurenciji je bio i državni pobjednik ovogodišnje smotre koreografiranog folklora u Čakovcu – KUD Sv. Juraj iz Draganića, zatim KUD Kristal-Sladorana iz Županje, KUD Kolo iz Starog Grabovca, KUD Mokro iz Širokog Brijega, HKUD Fra Bernardin Smoljan iz Rodoča, KUD Stari hrast 2000 iz Novog Travnika te devet folklornih društva iz Göppingena, Sindelfingna, Ofenbacha, Esslingena, Duisburga, Bad Cannstatta, Mainza, Nürnberga i domaćina Filderstadta.

Članovi stručnog žirija kojeg su sačinjavali poznati stručnjaci Stjepan Sremac, Katarina Horvatović, Vedran Vidović i Miroslav Šimić, dodijelili su KUD-u Mak iz Trnovca 1. mjesto u kategoriji najbolje skupine izvan Njemačke, 1. mjesto za najbolje tamburaše na smotri te 1. mjesto kao najbolji sudionik na smotri folklora na 4. Susretu čuvara Hrvatske etno baštine održanoj 22.10.2016. godine u Filderstadtu.

Uz pobjedu na državnoj smotri tamburaških sastava održanoj u Dugom Selu 2015. godine, ovo je najveći uspjeh KUD-a Mak od postojanja.

KUD Mak se predstavio koreografijom Filipa Turana „Kad su na filezi pervi put zvonili“, a koreografiju je uvježbao folklorni voditelj Tihomir Kukulić, dok je aranžman napisao voditelj tamburaške sekcije Tibor Bün, a pjevanje Zdenka Knapić.

Svim sudionicima na festivalu KUD Mak podijelio je poklone koje je pripremila Općina Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom pa su još jednom predstavili Općinu Trnovec Bartolovečki izvan granica Hrvatske. 

Ovo veliko priznanje bit će veliki poticaj društvu u daljnjem radu, ističe predsjednik KUD-a Mak Miro Koren. Pripremaju se za uvježbavanje koreografije „Podravina“ koju će za društvo postaviti umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan. Smatraju da je to još jedno veliko priznanje za rad čitavog društva.

Tu ne prestaje suradnja s Ansamblom LADO koji im dolazi na Božićni koncert u crkvu Majke Božje Snježne u Trnovec, 19.12.2016. godine, pa će mještani općine još jednom imati priliku uživati na koncertu najboljeg folklornog ansambla u Hrvatskoj.

Ovo je bilo već treće inozemno gostovanje KUD-a Mak ove godine. Bili su u Castelraimondu u Italiji te sudjelovali na žetvenim svečanostima bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ u Subotici. Osim inozemnih gostovanja zapažen nastup bio je na Županijskoj smotri folklora održanoj u Novom Marofu, gdje su po ocijeni selektora bili ozbiljni kandidati za državnu smotru. Gostovali su i kod susjeda u Kućanu na „Danima hajdine“ te na prvoj smotri folklora u Molvama. Posjetili su grob najvećeg koreografa i etnologa Ivana Ivančana.

U KUD-u Mak se posvećuju i radu s mladima pa će dječje sekcije posjetiti etnografski muzej u Zagrebu 6.11.2016. godine i krajem 11. mjeseca nastupati na smotri „Kajkavijada“ u Varaždinskim Toplicama. Također pozivaju djecu da se pridruže radu društva u folklornoj i tamburaškoj sekciji koju vode Snježana Huđek i Anđelko Kosec. Tako djeca, uz pjesme i ples, mogu gostovati diljem naše zemlje i u inozemstvu.

Članice pjevačkog zbora pod vodstvom nove voditeljice Rosane Cepanec počinju marljivo vježbati za Božićni koncert koji će se održati 17.12.2016. godine pa pozivaju mještane općine da im se pridruže na probama utorkom u Pastoralnom centru.

Iz KUD-a Mak zahvaljuju Općini Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom te svim općinskim vijećnicima koji podupiru rad društva i omogućavaju da se odazovu na velike smotre. Zahvaljuju i obiteljima svojih članova koji sudjeluju u sufinanciranju troškova ovakvih gostovanja.

Predsjednik KUD-a Mak Trnovec Miro Koren čestita svim članovima i voditeljima na velikom uspjehu i želi da i dalje ustraju u radu te im zahvaljuje na primjerenom ponašanju na gostovanjima jer tako šire ugled Općine Trnovec Bartolovečki iz koje dolaze.

 

mak_1.jpg

mak_2.jpg

mak_3.jpg