Korizmeni koncert "Pashalne slike" maestra Anđelka Igreca oduševio publiku u Lisinskom

Napisao/la: -

Oratorij "Pashalne slike" varaždinskog skladatelja i katedralnog orguljaša maestra Anđelka Igreca, u velikoj dvorani Lisinski u Zagrebu, 22. ožujka, maestralno su izveli Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i Dječji zbor "Zvjezdice" pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Kranjčevića.

Kao solisti nastupili su mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i tenor Dejan Vrbančič, a baš kao i kod praizvedbe, održane prije devet godina u varaždinskoj katedrali, koncert je pobudio mješovite osjećaje kod publike dok se uživljavala u to Igrecovo vješto preplitanje slika iz Svetog pisma. Budući da je svoj oratorij za sole, dječji i mješoviti zbor te orkestar, napisao na tekstove iz Biblije koji govore o životu i muci Kristovoj njegov je oratorij pun glazbenih obrata i simbolike, na trenutke bolan i dramatičan, a na tren opet dječje razigran, kao da i sam skladatelj svojoj publici želi nakon pashalne muke i žrtve vratiti nadu i vjeru koja donosi spasenje i spokoj duši.

Oratorij je praizveden u okviru 37. Varaždinskih baroknih večeri 2007. godine u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu na 10. obljetnicu uspostave Varaždinske biskupije, a danas, to je velebno pasionsko djelo koje se sastoji od četiri dijela te epiloga (Muka, Jaganjac, Zahvalna gozba, Euharistija naroda, uz prolog i epilog) u izvedbi sjajnih glazbenika i pjevača na čelu s jednako nadahnutim maestrom Kranjčevićem obilježilo 25. obljetnicu izvođenja hrvatske pasionske baštine u Lisinskom.

Oratorij je, je kako sam Igrec kaže nastajao nekoliko godina, a posvetio ga je prvom varaždinskom biskupu mons. Marku Culeju. Prva izvedba zabilježena je na dvostrukom nosaču zvuka kojeg su izdali diskografska kuća "Orfej" Hrvatske radio-televizije i izdavačka kuća "Glas Koncila", te je dobila Vjesnikovu nagradu "Josip Štolcer Slavenski" i Nagradu Pasionske baštine, a ova je nadmašila i skladateljeva očekivanja i uistinu bila je velika čast svakome tko je mogao nazočiti koncertu u Lisinskom. Igrec je u oratoriju Pashalne slike potvrdio svoje nevjerojatno umijeće i talent dajući pri tome kao katedralni orguljaš i zborovođa varaždinske katedrale i dragocjeni prilog Varaždinske biskupije hrvatskoj sakralnoj glazbi, na čemu mu je u Lisinskom čestitao današnji varaždinski biskup mons. Jsip Mrzljak .

„Djelo je sadržajem jedinstveno, a po stilskom opredjeljenju rijetko. Tema i sadržaj „Pashalnih slika“ prožeti su, ne samo Kristovom mukom i uskrsnućem, nego i cjelokupnim spasenjskim događanjem Pashe. Igrecova je glazba u oratoriju potpuno u službi biblijskih tekstova i oblikovanja doživljaja koji nije samo glazbeno-umjetničko, nego i duhovno obogaćenje. Ovaj je oratorij – liturgija koja poziva na suslavlje", smatraju stručnjaci, a glazbena kritičarka Erika Krpan, o Igrecu i njegovom oratoriju zaključuje:

„Misao da umjetnički čin može posvjedočiti duhovni status autora povezala je slike predočivši poznati sadržaj, ideju žrtve s izrazito osobnim pogledom skladatelja, s pogledom čovjeka čija je vjera neupitna. „Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih“, završni je tekst oratorija i na stanovit način zaključna poruka svima koji u toj zemlji živih nastoje časno proživjeti svoj vijek".- zapisala je E. Krpan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.