KORIFEJI I NASTAVLJAČI Objavljena knjiga eseja Ernesta Fišera

Igor Čolaković | 26.8.2018. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski pjesnik, publicist, književni i likovni kritičar mr. sc. Ernest Fišer objavio je vrijednu zbirku književnih eseja, kritika i rasprava pod naslovom - Korifeji i nastavljači, u kojoj je, u esejističkoj formi obradio opuse trideset hrvatskih književnika, od književnog polihistora Ivana Kukuljeviča Sakcinskog, do pjesnika novog naraštaja - Denisa Peričića i Sanje Damjan.

- Tekstovi uvršteni u ovu knjigu nastali su u dugom vremenskom luku od čak pola stoljeća, zapravo već od 1965. godine, kada objavljujem svoj pjesnički prvijenac Nagrizeni anđeo. Upravo je jedan od urednika te zbirke, pokojni prof. dr. sc. Joža Skok, zaslužan za ovu knjigu, budući da mi je predložio da te svoje razasute i u međuvremenu novonapisane tekstove ukoričim u zasebnu knjigu, kako bi - sada okupljeni na jednome mjestu - mogli recentno svjedočiti i o tom bitnom segmentu moga dugogodišnjega književnoga rada i djelovanja - veli Ernest Fišer.

On je u knjigu Korifeji i nastavljači uvrstio petnaest eseja o starijim hrvatskim piscima, o kojima promišlja kao o korifejima, istaknutim književnim povjesničarima, antologičarima, književnim kritičarima, odnosno pjesnicima, te petnaest suvremenih pisaca, koji su u istim disciplinama njihovi kreativni nastavljači.

Korifejski i nastavljački doprinosi i dosezi

Eseje o korifejima Fišer je posvetio Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, Šimi Ljubiću, Vatroslavu Jagiću, Ivanu Milčetiću, Đuri Šurminu, Branku Vodniku, Dragutinu Prohaski, Zvonku Milkoviću, Antunu Barcu, Nikoli Paviću, Gustavu Krklecu, Dragutinu Tadijanoviću, Miroslavu Šicelu, Milivoju Slavičeku i Joži Skoku, dok je u drugom dijelu knjige, pisao o Miloradu Mediniju, Vinku Kosu, Zvonimiru Bartoliću, Zlatku Crnecu, Paji Kanižaju, Mladenu Kuzmanoviću, Stijepi Mijoviću Kočanu, Željku Sabolu, Miloradu Nikčeviću, Stanislavu Petroviću, Mariju Crvenki, Božici Jelušić, Ani Bešenić, Denisu Peričiću i Sanji Damjan.

- Odabrao sam one hrvatske književnike o čijim sam stvaralačkim opusima ili pojedinačnim djelima svojedobno pisao. U prvi dio knjige stoga sam uvrstio - korifeje, pretežito starije hrvatske književnike, u kronološkom luku od Ivana Kukuljevića Sakcinskog do Milivoja Slavičeka i Jože Skoka, čiji su književni opusi potpuno završeni pa se stoga i njihova korifejska uloga u historiografskom kontekstu može preciznije utvrditi. U drugi dio knjige, među njihove nadasve kreativne nastavljače, uvršteno je također 15 autora, koji su većinom svoja najvažnija književna djela, na osnovi kojih su i valorizirani njihovi dijelom korifejski ili nastavljački doprinosi i dosezi, kako u književnopovijesnom kontekstu, tako i unutar hrvatske suvremene književne i književnoznanstvene prakse,objavili tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Upravo stoga, na sam kraj knjige, uključen je i esej Hrvatsko moderno kajkavsko pjesništvo (1900.-2015.), jer je u taj antologijski izbor hrvatskih modernih kajkavskih pjesnika uvršteno najmanje još desetak autora koji nedvojbeno zaslužuju zasebne analitičko-esejističke prikaze o svojim stvaralačkim opusima - naglasio je autor ovog, za našu književnopovijesnu znanost važnog djela, koji je uredio profesor Joža Skok.

Varaždinski korifeji u korpusu hrvatske književnosti

Valja posebno istaknuti kako su u knjizi većinom predstavljeni hrvatski književni povjesničari, antologičari, književni kritičari i pjesnici koji su svojim životom ili djelovanjem vezani uz grad Varaždin, odnosno sjeverozapad Hrvatske.

Nakladnici ove vrijedne zbirke eseja o hrvatskim književnicima su Ogranak Matice hrvatske iz Varaždina i Nakladnička kuća “Tonimir” iz Varaždinskih Toplica.

Označeno u